Sejlede passagerbåd uden navigationsudstyr

Det fik næsten katastrofale følger, da Disko Lines passagerbåd Amaroq sejlede fra Aasiaat til Ilulissat uden radar i mørkt og dårligt vejr. Disko Line indrømmer, at båden havde sejlet uden brugbare navigationsudstyr. Men med hjælp fra en af passagerernes mobile GPS blev katastrofen afværget.
16. november 2012 09:24

At Disko Lines passagerbåd, Amaroq, blev i går sendt afsted uden brugbare navigationsudstyr, fandt passagerne der steg ombord i Qeqertarsuaq og Aasiaat undervejs under sejlturen. For kaptajnen begyndte tydeligt at sigte efter kursen under sejladsen mellem Aasiaat og Akunnaaq, alt i mens mørket faldt på, og sigtbarheden dårlig på grund af snefygning.

Her blev det tydeligt for passagerne, at kaptajnen på passagerbåden havde mistet orienteringen, og da han ville ud til havs igen fra, sejlede skibet tæt på flere skære.

- Da vi begyndte at sejle mod nord, kunne vi pludseligt se, at vi sejlede tæt igennem flere skær. Her mærkede vi, at vores kaptajn tydeligvis blev urolig. For han kiggede ikke fremad, men mod bjergtoppene angiveligt for at få en fornemmelse af, hvor vi var henne, siger Johnny Poulsen, der var en af Disko Lines passager i går.

Passagerbåden Amaroq sejlede med to besætningsmedlemmer og ti passager. Disko Lines direktør indrømmer, at bådens kaptajn har været klar over, at bådens radar var i stykker, da de sejlede fra Qeqertarsuaq:

- Han vidste, at den ikke kunne bruges. Men han havde forventet at nå frem, mens det var lyst. Men de var undervejs blevet sinket af dårligt vejr og høje bølger, og havde under sejladsen ud nord for Qasigiannguit og syd for Ilimanaq kommet ind i et usigtbart område med snefygning, siger Frederik Sandgreen, direktør i Disko Line.

Hos Disko Line mener man ikke, at det er noget problem, at sejle uden radar, når båden kan nå frem, imens det er lyst:

- Hvis man skal sejle om dagen, og imens det er lyst, og vi kan jo ikke straks reparere det udstyr, der går i stykker, og båden skal nå frem til sin destination, så synes jeg, at det er i orden at sejle uden navigationsudstyr, siger direktør Frederik Sandgreen.