Seismiske undersøgelser skal ikke forstyrre hvalerne

Olieselskaberne Maersk Oil, Nunaoil, ConocoPhillips og DONG samt det geofysiske selskab TGS-NOPEC har alle planer om at foretage seismiske undersøgelser herhjemme denne sommer.
Skrevet af Mads Ullerup
29. juni 2012 10:38

Men Naturinstituttet og Nationalt Center for Miljø og Energi, DCE, anbefaler, at man i år tager større hensyn til blandt andet hvalerne end man har gjort tidligere.

Og disse anbefalinger forventes at få konsekvenser for de ansøgninger, der lige nu ligger på bordet hos Råstofdirektoratet.

- Der vil blive stillet en række krav, der på visse områder er mere vidtgående end det, selskaberne havde ansøgt om, så det er ikke sådan, at man nødvendigvis får tilladelse til alt det, som man har ansøgt om, siger direktøren for Råstofdirektoratet, Jørn Skov Nielsen.

Seismiske undersøgelser foregår ved, at et instrument, der bliver slæbt efter et skib, skaber en hel række af eksplosioner af lufttryk i havoverfladen, der sender kraftige lydbølger mod havbunden.

Når lydbølgerne rammer havbunden reflekteres de tilbage til en modtager på skibet. Derved kan man undersøge den geologiske sammensætning af havbunden og blive klogere på om der er chancer for at finde olie.

Men havbiologerne fra Nationalt Center for Miljø og Energi, DCE, er bekymrede for, hvordan de seismiske undersøgelser påvirker hvalerne. Og netop derfor er kravene skærpet i år.

DCE anbefaler eksempelvis, at selskaberne venter til august med at foretage undersøgelser i Baffinbugten for at genere narhvalbestanden mindst muligt.

Samtidig vil selskaberne blive pålagt at udføre direkte studier af narhvalernes adfærd med for eksempel flyovervågning både før, under og efter de seismiske undersøgelser.

Derudover skal selskaberne i samarbejde med fangerne lave lokale fangststudier for at blive klogere på, om de seismiske undersøgelser har konsekvenser for mulighederne for fangst, forsikrer myndighederne altså nu.

Prisen for de ekstra foranstaltninger, der skal sikre, at dyrelivet og miljøet skånes bedst muligt løber op i omkring 2 millioner dollars svarende til cirka 12 millioner kroner.

Og det er penge som olieselskaberne kommer til at betaler.

Jørn Skov Nielsen regner med, at Råstofdirektoratet vil være færdig med at behandle ansøgningerne om årets seismiske undersøgelser inden for et par uger.