Seismik kan mindske hvalbestanden

Seismiske undersøgelser udsender støj, der kan påvirke dyrelivet i havet, og ICC stiller sig uforstående overfor, hvorfor det amerikanske firma GXT skal lave seismiske undersøger i beskyttede havområder i Nordøstgrønland, som vi fortalte om i aftenradioavisen. ICC mener nemlig, at det kan få store konsekvenser for hvalbestanden.
Skrevet af Naimah Hussain
20. juli 2011 07:30

Konsekvenserne kan være store for hvaler, når Seismik-skibe udsender støj for at undersøge jordbunden, mener ICC, Inuit Circumpolar Council:

-Bardehvaler ændrer adfærd, f.eks. ved at undgå skibet, svømme væk, måske afbryde deres fødeindtagelse eller i sjældne tilfælde er det set, at de måske har forladt deres unge og ikke kan kommunikere med den, fordi lydene forstyrrer. I værste tilfælde vil det jo kunne skade deres hørelse, eller ligefrem dræbe dem. Men som regel er der en procedure, som skal advarer hvaler om, at man er ved at lave en masse støj, siger Parnuna Egede, som er miljørådgiver for ICC.

Hun advarer mod at lade det amerikanske firma, GXT, lave seismiske undersøgelser i farvandet ud for nationalparken i Nordøstgrønland - et område, som Selvstyret forventer at uddele olieefterforskningslicenser til i de kommende år. GXT arbejder ikke selv med olieudvinding, men sælger i stedet informationer om havbunden og geologien til andre selskaber.

Havet ud for Nordøstgrønland betragtes af nogle fagfolk og miljøforkæmpere som særligt sårbar, fordi der er is hele året, og der er endnu ingen olieefterforskning i området, men tidligere prognoser - blandt andet fra de amerikanske geologiske undersøgelser, U.S. Geological Survey -  har vurderet, at der kan ligge store oliereserver i området.

Udover bardehvaler, henviser ICC til undersøgelser, der viser, at også tandhvaler kan blive påvirket af seismiske undersøgelser. Et faktum, man normalt ikke tager højde for:

 -Netop narhvaler er meget stedfaste. De opholder sig i de samme områder, når de skal parre, når de skal yngle og når de skal hente føde. Derfor er netop narhvaler sårbare overfor seismiske forstyrrelser. Hvis de bliver skræmt væk fra deres fødeområde eller deres yngleområder, kan det  i sidste ende betyde, at vores bestande mindskes, lyder det fra Parnuna Egede som er biolog hos ICC.

Det amerikanske selskab GXT har lavet seismiske undersøgelser i Grønland i 2009 og 2010 og vil forsætte i år, hvis tilladelserne går på plads. I deres egen miljøvurdering skriver firmaet, at det kan have effekter for narhval, grønlandshval og hvalrosser, men efter deres udsagn er påvirkningen lille.

Selskabet erkender samtidig, at der er meget lidt data om hvordan grønlandssæl og  remmesæl reagerer, men at det kan give problemer for deres hørelse, hvis de kommer for tæt på seismik-skibet.
Ligesom man ikke ved, hvordan isbjørne bliver påvirket, men ræsonnementet synes at være, at der dels ikke er så mange af dem, og dels opholder de sig meget lidt nede i vandet, hvor støjen fra seismik-skibet er, hvorfor "påvirkningen nok er lille", som det hedder.