Seafood-gigant forsvarer lave priser

Sammenlignet med kollegerne i eksempelvis Canada får fiskerne herhjemme set over de seneste år en lavere betaling for de to største eksportarter fra havene. Det fremgår af den netop offentliggjorte bestillingsrapport, som vi i går omtalte. Men forklaringen er simpel, lyder det fra landets største virksomhed.
Skrevet af Mads Fisker
23. juni 2011 16:15

Det er dyrt at drive seafood-virksomhed her i landet, og derfor er det ikke muligt at betale fiskerne samme priser som deres kolleger får i en række netop sammenlignede lande, forsvarer den dominerende hjemlige aktør på markedet sig.

- Fiskerne får den pris, som Royal Greenland kan bære. Så længe vores driftsomkostninger ligger på det niveau, vi ser i dag, kan priserne ikke være højere, siger selskabets kommunikationskonsulent, Siverth Amondsen.

Det er KNAPK, der har bestilt prisanalysen, som nu er færdiggjort af et dansk konsulentfirma. Og i undersøgelsen af blandt andet de to store eksportarter rejer og hellefisk går en bestemt vending igen: "Grønlandske fiskere får en lavere afregning".  

Men i Royal Greenland forsvarer man altså de i sammenligning lave priser med høje omkostninger. Udgifterne til el, vand, varme, olie og i det hele taget fragt er således betydelige, påpeger kommunikationskonsulent Siverth Amondsen gentagne gange.  

- Vores priser på nuværende tidspunkt skyldes alene de høje driftsomkostninger, vi har i Grønland, siger han.

Fra Royal Greenlands side understreges det, at man endnu ikke har læst rapporten, hvor forholdene for de hjemlige fiskere holdes op imod særligt kollegerne i Canadas. Men den selvstyre-ejede virksomhed mener umiddelbart, at sammenligningen giver et ukorrekt eller i hvert fald forsimplet billede af virkeligheden.

Som eksempel nævner selskabet, at elpriserne i Ilulissat er næsten dobbelt så høje som i Canada, og også lønudgifterne til virksomhedens 800 ansatte herhjemme er langt større end hos naboerne i vest, lyder det fra Royal Greenland.  

- En lønmodtager får alt i alt omkring 130 kroner i timen, mens deres kolleger i Canada kun får cirka 90 kroner i timen, anslår kommunikationskonsulent, Siverth Amondsen.

I landets største virksomhed ønsker man endnu ikke at kommentere øvrige af rapportens konklusioner om blandt andet den begrænsede konkurrencesituations betydning for priserne og ej heller om den store fortjeneste, som tilsyneladende bliver flyttet til Danmark, hvorfra særligt rejer bliver eksporteret videre til langt højere priser.