VIDEO Se isen forsvinde dag for dag i Arktis

Satellitregistreringer fra i år viser, at havisen i Arktis i år har haft den næsthøjeste afsmeltning i den tid, man har brugt satellitter til at registrere mængden af havis. Det skriver NASA på sin hjemmeside.
Foto © : NASA
Skrevet af Mads Pedersen
21. september 2016 12:55

I bunden af artiklen kan du se, hvordan isen smelter i Arktis i en video, NASA har produceret.

Isen i Arktis nåede sin maksimale afsmeltning med 4.1 millioner kvadratkilometer is den 10. september i år. Det er samtidig den næsthøjeste afsmeltning, der er registreret, siden NASA begyndte at holde øje med isen via satellitter i 1978.

Det sker, selvom der i både juni og juli skete en langsommere afsmeltning end normalt. Hos NASA er forskerne overraskede over, at afsmeltningen alligevel er endt på et rekordhøjt niveau. Det fortæller Walt Meier havisforsker hos NASA.

- Det er temmelig bemærkelsesværdigt, at afsmeltningen af dette års havis er endt som det næsthøjeste (i historien, red.), siger han til NASAs hjemmeside.

Han forklarer, at juni og juli normalt er vigtige måneder for afsmeltningen, fordi der er sollys 24 timer i døgnet. Men i år, var afsmeltningen af havisen i disse måneder mindre, end den plejer.

I juni og juli var der et lavtryk i området, og det var mere skyet end normalt, og det har givet en langsommere afsmeltning. I august måned var der to kraftige storme i området, hvorefter afsmeltningen igen tog til i styrke i starten af september måned.

Men det ser ud til, at den maksimale afsmeltning var nået den 10. september i år, skriver NASA.

Du kan se udviklingen i den arktiske havis, fra sidst i marts til slutningen af september måned, i videoen herunder.