Foto: Demokraatit

Demokraterne: Sascha Blidorf

Portræt af folketingskandidater

Navn: Sascha Blidorf

Parti: Demokraatit
Alder: 18
Uddannelse/Arbejde: GUX-elev på 2. år og ungarbejder på Café Toqqorfik
Civilstatus: Ugift, ingen børn
Fritidsinteresser: Mine venner, veninder og familie betyder rigtig meget for mig, så dem bruger jeg meget tid på. Ligeledes er jeg en aktiv forkæmper hvad angår klima og miljø - hvilket gør, at jeg benytter meget af min fritid på det emne.

Hvad er de vigtigste tre sager du vil kæmpe for, hvis du kommer i folketinget?

Det vigtigste, jeg vil kæmpe for, er klimaet og miljøet. Jeg er fuldt ud forståelse for, at emnerne er hjemtaget til Grønland - men jeg mener, at vi har et fælles ansvar i rigsfællesskabet. Vi kan gøre en stor indsats sammen på emnet. Jeg ved, at Danmark er et anerkendt land, hvad angår den grønne profil.

Den anden ting, jeg stærkt vil kæmpe for, er, at vi unge i fremtiden har et respektfuldt samarbejde med vores samarbejdspartnere i rigsfællesskabet. Jeg krummer ind imellem tæer, når vi snakker om hinanden i dag. Der bliver sagt nogle grusomme ting om danskere og den anden vej om grønlændere. Det er stor mangel på respekt imellem hinanden. Det vil jeg gerne være med til at bryde. 

Det tredje område er et mere tværfagligt samarbejde på uddannelsesområdet, der skal skabes et meget tættere samarbejde mellem de danske uddannelsesinstitutioner og grønlandske erhvervsliv til gavn for de grønlandske studerende. Hvis vi i fremtiden skal have en forventning om, at flere vender hjem, må vi tage alternative løsninger i brug. Den eneste måde at gøre det på er er at lytte til, hvad vi unge mennesker vil.

Hvordan vil du være med til at sikre en god tilværelse for borgere med grønlandsk baggrund i Danmark?
Hvis man beslutter sig for at bosætte sig permanent i Danmark, beslutter man sig også for at leve under samme vilkår, som alle andre der bor i Danmark. Jeg ved ikke, hvorfor man skal have bedre vilkår, når man flytter til Danmark, fordi man kommer fra en bestemt del af verden. Man må tænke på det, inden man flytter.
Men det er noget andet, når man er studerende i Danmark fra Grønland. Der tænker jeg, at vi skal have skabt bedre led mellem de studerende i Danmark og erhvervslivet i Grønland. Jeg vil gerne have, at mange unge mennesker vender hjem og gør en forskel, og der skal vi gøre en forskel fra Folketinget. Det samme vil jeg gerne med de syge grønlændere, der i Danmark. Vi har allerede et godt samarbejde i sundhedsvæsenet, som jeg vil være med til at forbedre og smidiggøre i samarbejde med Danmark.

Hvilken dansk statsministerkandidat støtter du, hvis du bliver valgt til folketinget?
Vi ønsker ikke at blande os i, hvem der bliver statsminister. Det vil vi lade de danske folketingskandidater. Det er vigtigt for mig, at Grønland bliver hørt i de sager, der berører os.

Kommentarer