Sarfaq Ittuks fremtid skal besluttes

Transportkommissionen skal i løbet af foråret beslutte, om Sarfaq Ittuk stadig fortsat skal sejle op og ned langs den grønlandske vestkyst.
Skrevet af mlk
27. januar 2010 09:51

Det er et uafklaret spørgsmål om kystpassagerskibet Sarfaq Ittuk vil fortsætte med at sejle i fast rutefart fra Qaqortoq i syd til Illulissat i nord, når fartplanen for i år løber ud ved udgangen af august.

I løbet af foråret skal Transportkommissionen blandt andet tage stilling til det spørgsmål. De seneste tre år har der ikke været tilstrækkelig vækst i passagergrundlaget til, at rederiet bag sejladsen, Arctic Umiaq Line kan stå på egne ben økonomisk, skriver AG.

En forklaring på de manglende passagerer er, at Air Greenlands og Arcitc Umiaq Lines billetpriser ligger meget nær hinanden, fortæller rederiets direktør Jette Larsen:

- I 2009 var der færre passagerer, som købte billetter til vores kystpassagerskib. Især turisterne udeblev, så det er en dobbeltproblemstilling, vi står overfor, siger hun til AG.

Rederiets har drøftet muligheden for at afvikle selskabet sammen med Naalakkersuisut, oplyser Arctic Umiaq Line bestyrelsesformand Flemming Knudsen.

Arctic Umiaq Line rådede i sine velmagtsdage, mens der fulgte 60 millioner kroner om året med, over tre kystpassagerskibe og en række regionsfartøjer. I dag tæller rederiets skibskapacitet blot kystpassagerskibet Sarfaq Ittuk, som sejler uden offentlig støtte.