Sara Olsvig til NATO-konference

I starten af måneden var Sara Olsvig med Folketingets delegation til NATO´s parlamentariske forsamling i Washington. Blandt punkterne på den firedages dagsorden var blandt andet besøg på en af de store amerikanske flådestationer.
Skrevet af Peter Troelsen
11. december 2013 10:00

På konferencen fik deltagerne et indblik i de udfordringer, der venter internationalt forsvarssamarbejde i forhold til fx konflikterne i Mellemøsten. Det set i forhold til den nedskæring, der ventes i flere NATO-landes budgetter for forsvaret.

I San Diego Californien var deltagerne på besøg hos den amerikanske flåde, hvor man fik et nærmere indblik i, hvordan situationen var i Stillehavsregionen. Desuden fik Sara Olsvig og de øvrige deltagere en introduktion til de amerikanske flådefartøjer og de faciliteter, der var til træning af de amerikanske flådetropper.

-Den amerikanske flåde benytter sig jo af helikoptertypen ”Sea Hawk” som Folketinget har besluttet det danske forsvar også skal have ni stykker af. To af disse kommer til at være del af forsvarets SAR beredskab i Arktis. Det var meget lærerigt at få lov til at høre og se nærmere om helikopterne, som amerikanerne har gode erfaringer med, forklarer Sara Olsvig.

USA har netop offentliggjort deres forsvarsdepartements Arktiske Strategi i november måned. Heri lægges der vægt på det helt nødvendige samarbejde i Arktis. Under rejsen var delegationen også inviteret til middag med den danske ambassadør i USA, hvor Sara Olsvig bragte Arktis på dagsordenen.

-USA har været den langsomme i klassen i forhold til formelt at få formuleret deres politik om Arktis. Derfor er det interessant endelig at kunne læse deres strategi på forsvarsområdet. Ligesom os andre ser de ingen store chancer for decideret væbnet konflikt i Arktis, men er opmærksomme på, at den udvikling der er i Arktis kræver en større opmærksomhed også overvågningsmæssigt. Det bliver interessant at følge USA frem mod 2015, hvor de overtager formandskabet i Arktisk Råd efter Canada, og derfor forventeligt kommer mere på banen om Arktis generelt, siger Sara Olsvig.