Sara Olsvig: Støt oprindelige folks organisationer

De oprindelige folks organisationer skal sikres økonomiske midler, så de i højere grad kan deltage i Arktisk Råds møder. Samtidig skal arbejdet i Arktisk Råd være mere langsigtet end det er tilfældet idag, hvor der planlægges to år ad gangen.
Skrevet af Jaaku Lyberth
25. april 2012 07:11

Det siger folketingsmedlem for IA Sara Olsvig, der sammen andre artiske parlamentarikere er i gang med at skrive en rapport, der beskriver, hvordan Artisk Råd skal styrkes. 

3000 forskere fra 47 lande er i øjeblikket samlet i Montreal for at markere afslutningen på det Internationale Polarår, der blev ind led i 2007.

Og sideløbende med forskernes konference har Arktiske parlamenterikerkomite, SCPAR, der på foranledning af Nordisk Råd blev nedsat i 1994, holdt møde sammesteds. Her blev udkastet til en rapport om regeringsførelse i de arktiske regioner præsenteret.

Og Sara Olsvig og hendes parlamentarikerkolleger mener, at mennesket skal stå i centrum for regeringsførelsen og udviklingen i Arktis. Og derfor vil de slå et slag for de forskellige oprindelige folkeslag i Arktis.

- At de arktiske stater i højere grad sørger for at de oprindelige folks organisationer, der deltager i Arktisk Råd sikres økonomiske midler til at være med i møderne - siger Sara Olsvig.

Hun siger at man kan se at organisationerne ikke deltager i de forskellige møder under Arktiske Råd møder på grund af manglende midler.

Derfor har  Arktiske Parlamentarikere i deres forskellige forslag, foreslået at man sikrer økonomiske støtte til de forskellige organisationer, så de kan deltage i forskellige møder under Arktiske Råds møder.

Parlamentarikernes rapport om regeringsførelse er stadig under forberedelse, og færdiggøres over de næste par møder.

Næste møde bliver afholdt i Nuuk i starten af juni måned, og den endelige rapport forventes færdig med komiteens konference i Akureyri, Island i september måned.

Men allerede nu står det klart, at Arktisk Råd i følge parlamenterikerkomiteen bliver nødt til at tilpasse sig den store internationale interesse for Arktis.

SCPAR medlemmerne mener at Arktisk Råd skal planlægge mere end to år fremad, sådan som nogle medlemslande gør, når 2 lande overlapper formandskabet i Arktisk Råd, siger Sara Olsvig.

Parlamentarikerne ønsker at Arktisk Råd samlet set,  laver et længere tids horisont med hensyn til planlægning i Rådets arbejde, så der er mere kontinuerlitet i Arktisk Råds arbejde, siger Sara Olsvig.

Det var Nordisk Råd, der i 1994 tog initiativ til, at Arktiske parlamenterikerkomite, SCPAR, blev nedsat under Arktisk Råd.