Sara Olsvig beskylder Aleqa for magtarrogance

Formand for Naalakkersuisut, Aleqa Hammond slog i sin tale ved Arctic Circle konferencen i Island fast, at afskaffelsen af nultolerancen for uran kommer til at ske den 24. oktober. Sara Olsvig IA mener det er et eksempel på magtarrogance, og forstår ikke formandens manglende vilje til at følge de parlamentariske spilleregler.
12. oktober 2013 14:44

- At der bliver meldt ud i Island fra formanden for Naalakkersuisuts side, på en måde så det lyder som om, at den 24 oktober bliver den her nultolerance ophævet. Det synes jeg ikke er i tråd med demokratiets grundlæggende principper, når vi ved her hjemme, der er forslaget sendt i udvalg og skal gennem en parlamentarisk behandling, inden man tager en beslutning, siger Sara Olsvig, IA.

Tidligere har der været en del dansen om den varme grød og søforklaringer om, at afskaffelsen af nultolerancen ikke har noget at gøre med, at man vil udnytte landets uran forekomster. Derfor kommer Aleqa Hammonds udmelding om, at Grønland snart kan være storeksportør også bag på Sara Olsvig.

- Det undrer mig, at hun melder så klart ud ovre i Island, når Naalakkersuisut og særligt koalitionspartierne har haft så svært ved at melde ud her i Grønland, hvad det egentligt er de præcis vil med ophævelsen af nultolerancen.

I det hele taget stiller Sara Olsvig også spørgsmålstegn ved, at Aleqa Hammond har sikret sig opbakning til sin seneste udmelding.

- Vi har hørt koalitionspartierne sige igen og igen: Vi vil ikke bryde uran. Men det hænger jo ikke sammen med, at formanden for Naalakkersuisut så i dag i Island melder ud overfor 1000 vis af deltagere og verdenspressen, at Grønland kan blive en top fem eksportør af uran i Verden, lyder det fra Sara Olsvig.