SAR-eftersøgning koster ejer bøde og stort erstatningskrav

Unødvendige-SAR eftersøgninger kan komme til at koste dyrt. Det erfarede et norsk sejlskib denne sommer.
Foto © : KNR
Skrevet af Kenneth Elkjær
10. juli 2018 14:37

Sejlskibet fulgte nemlig ikke den obligatoriske meldepligt til Aasiaat Radio, da de i juni sejlede i Sydgrønland. På baggrund af dette blev der startet en SAR-eftersøgning op med S61-helikopter og flere andre fartøjer.

Da det endelig lykkedes politiet at komme i kontakt med skibet viste det sig, at besætning aldrig havde været i nød. De havde bare ikke overholdt deres pligt til at melde sig hos Aasiaat Radio.

LÆS OGSÅ Sejlere skal holde sig fra store motorer og alkohol

Da skibet kom i havn blev kaptajnen afhørt og præsenteret for en bøde på 4000 kroner. Skibets ejer fik en bøde på 40.000 kroner og kan se frem til et erstatningskrav på 200.000, der skal dække udgifter til SAR-eftersøgningen, der viste sig at være unødvendig.

Grønlands Politi fortæller, at de oplever alt for mange sejlere, der ikke kender til den obligatoriske meldepligt til Aasiaat Radio.

- Det er både en uhensigtsmæssig brug af de midler, vi har til SAR-eftersøgninger og redningerne, men i værste fald kan det gå ud over personer, der virkelig er i en nødsituation, hvis man glemmer at melde sin position, skriver politiet i en pressemeddelelse.