Sandhedskommission ved vejs ende

Der blev fortalt om ødelagte familier, ødelagte liv, alkohol misbrug og selvmord da Sandheds og Forsonings Kommissionen afholdt en række høringer i Nunavut og Nunavik.
15. april 2011 15:37

Den canadiske Sandheds-og Forsonings Kommissionen har i de sidste tre uger rejst rundt i Nunavik og Nunavut for at høre vidneudsagn fra de Inuit som blev mishandlet og misbrugt på kostskoler i 70erne og 80erne. Høringerne har ofte været meget følelsesladede når Inuit fortalte om det de havde været udsat for. Men nu er høringerne slut.

Peter Irniq, den eneste inuk i Kommsionen, udtaler til KNR, at det har været meget vigtigt men også meget tungt at høre hvordan Inut har lidt som børn på kostskolerne

Ialt kom 400 Inuit til høringerne for at fortælle deres historier, 300 af dem talte offentligt, mens omkring 100 havde bedt om at tale med Kommissionens medlemmer helt privat. Der blev fortalt om ødelagte familier, ødelagte liv, alkohol misbrug og selvmord.

På grundlag af vidneudsagnene vil Kommissionen komme med en række anbefalinger. Peter Irniq mener, at een anbefaling bør være at oprette "helings-centre" flere forskellige steder hvor Inuit kan komme, fortælle og få behandling.

Hver Inuit har allerede fået en erstatning fra staten på 50.000 kroner for det første år de var på kostskole og 15.000 kroner per år derefter. Desuden har premierminister Harper officielt givet dem en undskylding i det canadiske parlament.

- Nu hvor vi ved hvad vi har været igennem, kan vi endeligt gå fremad. I dag er jeg meget lykkelig over at være en Inuk, siger Peter Irniq.