Samtlige partier vil bekæmpe arbejdsløsheden

Bekæmpelsen af arbejdsløsheden i Grønland bliver et stort tema under dagens samling i Inatsisartut. En ny alliance har set dagens lys under temaet arbejdsløshed.
Skrevet af Mads Lynge
08. april 2014 12:05

Koalitionens to partier beder Naalakkersuisut om at komme med en samlet plan for, hvordan arbejdsløsheden skal bekæmpes. Siumut og Atassut foreslår, at der aktiveres passive midler i Anlægs- og Renoveringsfonden:

- Så folk kan sættes i arbejde, skriver de i begrundelsen for deres forslag.

Og forslaget nyder umiddelbart tilslutning fra Naalakkersuisut, der står parat til en bedre styring af de offentlige anlægsaktiviteter, som de skriver i deres svarnotat.
 
Siumut og Atassut foreslår også, at Naalakkersuisut bevilger penge, så der kan indgås serviceaftaler med industrien, så bygdebefolkningen også kan sættes i gang. Og så foreslås det, at Naalakkersuisut forøger fiskekvoterne for at sætte skub i beskæftigelsen.

Siumut og Atassut mener, at udarbejdelsen af en handlingsplan til bekæmpelse af arbejdsløsheden kommer til at koste en del penge for samfundet, da der skal afsættes væsentlige administrative ressourcer i en kort men intensiv periode, men som de også siger:

- Udgiften ved at lave planen skal ses i forhold til de besparelser, som samfundet får, ved at vore medborgere i bygder og byer kommer i arbejde.
 
En ny alliance i Inatsisartut bestående af Inuit Ataqatigiit, Partii Inuit og Partii Naleraq fremlægger i dag også et forslag, der skal pålægge Naalakkersuisut at komme med en konkret handlingsplan for at nedbringe arbejdsløsheden.

Forslaget, er på mange måder meget lig koalitionspartiernes forslag, men der er nuancer.

De tre oppositionspartier IA, Partii Inuit og Partii Naleraq foreslår, at sagsbehandlingstiden i forbindelse med kommunale ansættelser af udefrakommende arbejdskraft forlænges fra de nuværende 14 dage til en måned. Forslaget er dog tidligere blevet behandlet i Inatsisartut, hvor det blev forkastet.

Naalakkersuisut mener i stedet det vil være mere effektivt, hvis man etablerer en landsdækkende gratis jobportal. En jobportal, som Naalakkersuisut vil lancere en gang i løbet af starten af 2015.

Oppositionspartierne ønsker også, at Naalakkersuisut bør kræve betaling for forskning i Grønland. Et forslag, Naalakkersuisut ikke findes hensigtsmæssigt, med henvisning til, at Grønland bør deltage i et åbent internationalt forskningsmiljø: Til fordel og og gavn for alle, skriver Naalakkersuisut.

Når finanslovsforhandlingerne for 2015 går i gang, vil Naalakkersuisut fremlægge en langsigtet beskæftigelsesstrategi, skriver naalakkersuisoq for erhverv og råstoffer, Jens-Erik Kirkegaard, der svarer på vegne af Naalakkersuisut.

Målet er at halvere arbejdsløsheden her i landet mod udgangen af 2017.