Samtaler er politiets våben mod husspektakler

Børnetalsmanden glæder sig over nyt tiltag, som skal sætte fokus på de husspektakler, hvor børn er indblandet.
08. januar 2014 10:08

Grønland er plaget af husspektakler. I løbet af sidste år måtte politiet ud til 3000 husspektakler. Heraf var der børn ved de 500 af dem.

Dermed ikke sagt, at 500 børn oplever husspektakler. Tallet er meget højere oplyser politiet, da der ofte er både tre og fire børn indblandet i balladen.

Politiet håber nu med en særlig indsats under navnet "Samtaler i stedet for husspektakler" at sætte ind særligt i de tilfælde, hvor børn er indblandet.

- Når der har været husspektakler, og når roen er genoprettet, og der er mulighed for at vi kan besøge dem igen, så kommer vi tilbage til der, hvor det er sket og besøger parterne sammen med socialforvaltningen, som vi har indledt et meget tæt samarbejde med i det her projekt, siger vicepolitiinspektør Viggo Johansen.

Projektet har allerede kørt med stor succes i Sisimiut og skal nu prøves i Nuuk og siden udbredes til resten af landet.

Børnetalsmand Aaja Chemnitz Larsen er også glad for det nye tiltag.

- Jeg synes, det er et fantastisk tiltag, som politiet har lavet, og jeg kan kun bakke op om det. Jeg synes det er rigtigt godt, siger børnetalsmanden.

Hun fortæller videre, at der jo er stort fokus på den fysiske vold og overlast, som børnene oplever i forbindelse med husspektakler.

- Men der kan jo også godt være den psykiske vold, som barnet også oplever. Og det kan være alt fra trusler om vold, og jeg tænker at bare det, at barnet er vidne til, at der sker vold er også meget krænkende for et barn, siger Aaja Chemnitz Larsen

Viggo Johansen og politiet har også en klar målsætning med deres satsning.

- Vi håber, at vi kan opnå det, at husspektaklerne generelt i Grønland vil falde.

Han forklarer videre, at husspektakler fylder meget. Ikke kun politiet, men også for socialforvaltningen, sygehusvæsnet og andre, der bliver indblandet.

Samtidigt viser politiets erfaringer fra prøveperioden i Sisimiut, at politiet ikke er tilstrækkeligt i sig selv. Det er nødvendigt med samarbejde.

- Vi kan ikke eksempelvis håndtere sociale problemer hos vores medborgere. Det er derfor vigtigt, at vi har et meget tæt samarbejde med dem som kan det, siger vicepolitiinspektør.

Selve tanken om mere forberedende arbejde glæder også børnetalsmanden.

Hun peger på, at det da kun kan være en fordel at komme ind med hjælpen så tidligt i processen som muligt.

- Jeg tænker, at det er et socialt arbejde, som skulle gøres, men på et senere tidspunkt. Så jeg synes det er fantastisk, at man har kunne lave et samarbejde på tværs af forskellige fagområder, som kommer til at hjælpe børnene.