Samlingerne bør laves om

Politikere og embedsmænd har haft rigtig travlt under denne efterårssamling. Og derfor foreslår medlemmer af både Naalakkersuisut og Inatsisartut nu, at man laver om på samlingernes struktur.
Skrevet af Rune Langhoff
09. november 2010 17:08

Enten skal der være samling hele året, eller også skal de nuværende samlinger forelænges.

- Hvis tingene skal speedes lidt op, skal man nok kigge på forretningsordnen. Og når man kigger på den, kunne man samtidig sørge for, at vi holder møde hele året i stedet for blot forårssamling og efterårssamling, så det hele ikke klumper sammen til efterårssamlingen og bliver stressende, siger naalakkersuisoq for finanser, Palle Christiansen, hvis departement her under efterårssamlingen er blevet kritiseret for at svare for sent på Inatsisartuts udvalg og medlemmers spørgsmål.

- Det kan ikke passe, at hele administrationen skal lægge fuldstændig vandret i nogle bestemte måneder om året, mens det går mere stille og roligt på andre tidspunkter. Det ville være bedre at få fordelt arbejdsniveauet udover hele året. Det vil alle være tjent med.

Det har nemlig konsekvenser, når tingene skal gå hurtigt.

- Med de ressourcer vi har nu, kan vi ikke levere svarene omgående og fejlfrit.

Også fra flere sider af Inatsisartut ønsker man at ændre på samlingernes struktur.

Først Palle Christiansens partikollega, Niels Thomsen. Han har også oplevet det ekstra arbejdspres.

- Det har betydet, at kvaliteten måske er dalet. Det er selvfølgelig ikke ret heldigt, og en løsning kunne være at forlænge samlingerne, så der bliver tid til at lave et godt stykke arbejde.

Alternativt foreslår Niels Thomsen, at efterårssamlingen i højere grad dedikeres til finansloven, mens de fleste andre sager bliver taget op på en forlænget forårssamling.

Og Aleqa Hammond er også positiv overfor en helårssamling.

- Vi er der hele året rundt, og vi bliver lønnet hele året rundt. Bliver vi kaldt til at komme tidligere, så kommer vi. Det er vores pligt.

Derfor siger hun også:

Vi synes, lovgivende arbejde skal have den ro, det fortjener. Ingen love skal hastes igennem.

Finansudvalgets formand Naaja Nathanielsen ser gerne, at der især bliver mere tid til at behandle finanslovsforslaget.

- Et par måneder mere at løbe på ville absolut være rart.

Men tilføjer hun:

- IA-gruppen har ikke taget stilling til en ekstra samling eller en helårssamling.

Hun siger dog, at hun ikke finder idéen om en helårssamling specielt attraktiv, fordi det vil gå ud over de Inatsisartut-medlemmer, der ikke bor i Nuuk.

Men det har Niels Thomsen en mulig løsning på.

- En løsning kunne være, at de Inatsisartut-medlemmer, der bor på kysten, får en ekstra mulighed for at rejse til deres hjemby eller at deres familie kan rejse til Nuuk.

Naaja Nathanielsen understreger dog, at IA er klar til at tage en debat af samlingernes struktur.

- Hvis man kunne øge bruge af IT, kunne det måske lade sig gøre. Vi er åbne for at tage en snak om det og undersøge, hvordan det kunne skrues sammen.