Samfundsanalytiker: Siumut er desperat

- De er desperate, Aleqa Hammond er en skuffelse, og befolkningen falder ikke for hendes billige tricks.
17. november 2010 16:12

Sådan lyder politolog og samfundsanalytiker Jakob Janussens vurdering af Siumuts tilstand her oven på årets efterårssamling i Inatsisartut.

Samlingen har været fyldt med debatter, der ikke klæder folkestyret i Grønland, mener Janussen. Der har været for meget negativitet og få udsagn, der peger fremad. Særligt hos oppositionen:

- Det er absolut fra oppositionens side. Man har kunnet spore noget desperation, siger politologen og samfundsanalytikeren Jakob Janussen og uddyber:

- Desperation over, at man ikke længere sidder på magten. Og så skal landsstyrekoalitionen kritiseres sønder og sammen i tide og utide.

Alene i de 2 måneder, efterårssamlingen stod på, gjorde Siumut sig bemærket i talrige sager.

De lagde ud med at komme for sent på 1. mødedag. Siden har de beskyldt formandskabet for at lække oplysninger, de har fremsat korruptionsanklager og 2 mistillidsdagsordener til medlemmer af Naalakkersuisut.

Derudover har Siumuts leder Aleqa Hammond kritiseret naalakkersuisoq Jens B. Frederiksen for at være fraværende for ikke at tale om de gange, partiet har forlangt nyvalg.

I stedet burde Siumut kigge indad, mener Jakob Janussen:

- Jeg havde troet, at Siumut efter valgnederlaget ville foretage en selvransagelse og spørge sig selv: Hvad har vi gjort forkert, siden vi tabte valget. Men det er ikke sket.

Og Siumuts formand Aleqa Hammond, der navnligt har stået i front for angrebene mod koalitionen, får følgende ord med på vejen:

- Jeg havde egentlig troet, at der var mere gods i hende. Men jeg må sige, at jeg er skuffet over hendes populistiske udmeldinger. Jeg synes, hun har skuffet som partiformand, siger Jakob Janussen.

Men bider befolkningen mon på Aleqa Hammonds krog, selvom Janussen ikke gør?

- Nej, det tror jeg ikke. Folk er jo ikke dumme. Den slags billige tricks fænger ikke hos befolkningen, slutter Jakob Janussen.

Om han får ret i det, bliver først afgjort ved næste valg - der senest bliver i 2013.

Jakob Janussens råd til Siumut er i øvrigt at begynde at se på, hvad de vil gøre ved de store indkomstforskelle, der er i Grønland.