Samfundet har brug for etiske retningslinjer

Sekretariatschef Carl Christian Olsen fra Sprogsekretariatet tager fat på en meget interessant diskussion omkring etik i det grønlandske samfund.
Kommuneqarfik Sermersuumi artukkerneqarnissaq ernummatigineqarpoq. Foto © : KNR
Skrevet af Peter Troelsen
08. juni 2012 07:42

Med jævne mellemrum bliver offentligheden præsenteret for videnskabelige undersøgelser vedrørende forholdene i Grønland. I den anledning er der  behov for at overveje et etisk råd og fastsættelse af etiske retningslinjer.

- For år tilbage var der snak om at lave en etisk tænketank her i landet, men det blev ikke til noget. Min opfattelse er, at det er meget relevant at overveje etiske retningslinjer for forskningen i Grønland. Jeg har ikke nogle konkrete tanker i den retning, men samfundet bør overveje, om vi ikke skal lave nogle etiske regler, fortæller Carl Christian Olsen.

Meningen med at starte denne diskussion er, at få folks opfattelse af denne problemstilling, og det er ikke meningen, at det hele skal foregå på et akademisk niveau. Alle kan give deres besyv med.

- De etiske regler skal ikke være noget modstykke til lovgivningen, men samfundet som helhed vil kunne profitere af, at vi fik styr på etikken her i landet. Hvis man, lidt som i Danmark, kunne bruge det etiske råd som rådgivere på det etiske område, ville det være tilfredsstillende, siger sekretariatschef Carl Christian Olsen.