Nuuk Samarbejdspartiet foreslår 3.000 meter

Samarbejdspartiet vil bruge den danske og amerikanske interesse i lufthavnsprojekterne til at være mere ambitiøse med en udvidelse af lufthavnen i Nuuk.
Foto © : Camilla Dam/KNR
Skrevet af Jonas Fievé
20. september 2018 08:26

I stedet for 2200 meter, som der er lagt op til i Naalakkersuisuts lufthavnspakke, så foreslår Samarbejdspartiet, at man burde overveje at bygge en landingsbane på tre kilometer på øerne syd for Nuuk.

Udmeldingen, som ifølge partiet er et oplæg til en debat, kommer efter først den danske stat og sidenhen det amerikanske forsvarsministerium har vist interesse i at investere i den grønlandske lufthavnsstruktur.

- Man kan lige så godt fremtidssikre og tænke i de baner nu, hvis det er tilfældet, at USA og Danmark allerede barsler med, at de godt vil være med til helt eller delvist at finansiere de her lufthavne, siger medlem af Inatsisartut for Samarbejdspartiet, Tillie Martinussen.

LÆS OGSÅ Lufthavnen i Qaqortoq får samme vejrproblemer som Narsarsuaq

Idéen skulle så være, at lufthavnen både skulle fungere som en civil og militær lufthavn, som ifølge partiet ville medvirke til, at Grønland på det udenrigs- og sikkerhedspolitiske områder var med til at tage et medansvar.

I hensigtserklæringen fra det amerikanske forsvarsministerium er det dog ikke nævnt, hvilke lufthavne man er interesseret i at investere i, samt hvor meget der er tale om.  

Derfor er der ifølge Samarbejdspartiet heller ikke tale om en konkret forslag.

- Det her udspil er egentlig bare et forsøg på at sige, at vi er åbne overfor et samarbejde og, at det vil være fantastisk, hvis den militære tilstedeværelse i Grønland kunne gøre sådan, at civilbefolkningen ikke skal betale væsentligt dyrere billetpriser eller ikke skal undvære noget på socialområdet, siger Tillie Martinussen.

LÆS OGSÅ Her giver vejret størst problemer for flytrafikken