Samarbejdsaftale om uran på plads ved årets udgang

I slutningen af dette år vil Danmark og Grønland indgå en samarbejdsaftale, der skal hamre en pæl gennem striden om, hvem der har kompetencen, når det gælder international eksport af uran.
Skrevet af mlk
08. januar 2014 10:02

Det annoncerede statsminister Helle Thorning-Schmidt og Naalakkersuisutformand Aleqa Hammond efter deres møde i dag.

- Dette år er vigtigt for vores gode samarbejde med den danske regering. Samarbejdsaftalen skal give afklaring på de spørgsmål, vi er uenige om, sagde Aleqa Hammond på dagens pressemøde i Statsministeriet.
Det er særligt spørgsmålet om, hvem der har retten til at indgå internationale aftaler om uraneksport, der er stridens kerne.

- Kompetencen til at kunne forhandle udenrigsspørgsmål - også i henhold til vores råstoffer, er et emne vi sætter meget fokus på. Det er vigtigt, at Grønland har kompetencen til at forhandle på de allerede hjemtagne områder, såsom råstofområdet. Det skal defineres meget klart, hvilke sammenhænge Danmark skal være inde over, siger Aleqa Hammond.

Naalakkersuisut har fået den tidligere juraprofessor Ole Spiermann til at vurdere kompetencespørgsmålet. I sit notat, som blev offentliggjort i går, konkluderer han, at Grønland selv kan indgå aftaler om ”eksportkontrol” af uran til andre lande. Men det gør ikke umiddelbart indtryk på den danske statsminister.

- Vi har ikke haft lejlighed til at kigge nærmere på det responsum, og det vil vi gøre fremadrettet. Men det ændrer ikke ved det, jeg har sagt hidtil; at der skal være en samarbejdsaftale på det her område, for det er klart, at Danmark har nogle forpligtelser i forhold til udenrigs-, sikkerheds- og forsvarspolitikken, og dem skal vi selvfølgelig varetage. Det kommer af selvstyreloven, men det kommer også af grundloven, siger Helle Thorning-Schmidt.

Ifølge Aleqa Hammond vil Naalakkersuisut i løbet af de næste to år definere rammebetingelserne for udvinding af uran. Herunder skal det afdækkes, hvilke konventioner og internationale forpligtelser, som skal efterleves.