Samarbejde om usædvanlig flymission

Challengerfly har besøgt isolerede gruslandingsbaner i den nordcanadiske ødemark
Skrevet af Karsten Sommer
06. juli 2009 15:50

Den stigende interesse for Arktis fra en række stormagter fører i disse uger til en række usædvanlige flymissioner, udført i samarbejde mellem Canada og det Danske Flyvevåben. Det fortæller Grønlands Kommandos hjemmeside.

Udover de sikkerhedspolitiske aspekter, er det den stigende kommercielle og forskningsrelaterede trafik såsom krydstogsturisme i Arktis, der har gjort at Grønlands Kommando og de tilsvarende myndigheder i Canada har erkendt, at samarbejdet i Arktis kræver fortsat udvikling, og der er derfor udsigt til flere øvelser mellem de arktiske lande, som for Grønlands vedkommende bl.a. omfatter fly, skibe og Sirius patruljen.

I sidste uge indledtes samarbejdet, da et Challengerfly for første gang nogensinde gennemførte missioner til en række fjerne og isoleret beliggende gruslandingsbaner i den Nordcanadiske ødemark.

Flyet var først i Eureka, som er den næst nordligste videnskabsstation i verden, kun 1000km fra Nordpolen. Dernæst gik turen videre til Resolute Bay som er beliggende i den nordlige kant af Nordvestpassagen.

Flyet vil i de nærmeste dage forsøge at gennemføre yderligere missioner til henholdsvis Alert samt Nanisivik om vejret vil. Formålet med missionerne til de fjerne canadiske flyvepladser er at vurdere grusbanernes egnethed til eventuelle fremtidige operationer med Challenger flyet.