Salget af cigaretter er halveret

Indførslen af cigaretter er markant faldet fra perioden fra 1994 til 2012.
Skrevet af Dorthea Johansen
28. februar 2014 09:16

Det viser en opgørelse fra Grønlands Statistik. I gennemsnit importeres halv så mange cigaretter pr. person.  I 1994 blev der langet over 126 millioner cigaretter over disken, men tallet i 2012 var på 68 millioner.

Men man skal dog ikke glæde sig for tidligt. Det er usikkert om tallene er udtryk for, at færre og færre ryger, siger forebyggelseskonsulent i folkesundhedsprogrammet Inuuneritta Susanne Stilling.

- Der kan være to årsager. At befolkningen er begyndt at ryge mindre, eller at de køber mere tobak i det toldfrie salg, for det er ikke med i de opgørelser, siger hun.

Det blev forbudt at ryge i offentlige bygninger i 2004. Susanne Stilling tror, at det også kan være en af årsagerne til at indførslen af cigaretter er markant faldet.

- I og med at det er blevet forbudt at ryge på arbejdspladser og i alle offentlige begninger, så er der mange, der skal udenfor og ryge. Og da der er rimeligt koldt her hos os, så kan det måske afholde nogen fra at ryge, siger hun.

Folkesundhedsprogrammet Inuuneritta har en strategi for at nedbringe rygning. Målet er, at der bliver endnu færre rygere i fremtiden. Ifølge Susanne Stilling er der tre overordnede indsatsområder: gravide, unge og så antallet af rygere i befolkningen generelt. Det sidste er vigtigt, så børn og unge ikke vokser op og oplever rygning som en normal del af hverdagen.