Sagen om sundhedsledelsen trækker i langdrag

Det er nu 10 dage siden Sundhedsdepartementet fritog tre af Sundhedsledelsens chefer for tjeneste på grund af 'mærkelige aconto-lønudbetalinger' til en række ansatte. Det tyder på, at de tre chefer også skal stå påsken igennem, før de og offentligheden får vished om deres sag. Både Peqqissaasut Kattuffiat og Grønlands Lægekredsforening er godt fortørnede over håndteringen af sagen.
04. april 2012 18:59

Hverken sygeplejerskernes organisation, lægekredsforeningen eller de tre hjemsendte sundhedschefer selv har i dagevis hørt et eneste ord fra Departementet om, hvad status er i sagen.

Efter adskillige forsøg lykkedes det i går aftes omsider sygeplejerskernes formand, Inuuti Fleischer, at få svar fra departementchef Ann Birkekær Kjeldsen - den eneste person, der har måttet udtale sig.

- Svaret på mit spørgsmål, om vi kunne forvente at der skete noget i sagen før påske, var, at det skulle jeg nok ikke regne med, fortæller sygeplejerskernes formand, Inuuti Fleischer.

Grunden er tilsyneladende, at den eksterne undersøgelse af sagen endnu ikke er færdig. Departementchef Ann Birkekær Kjeldsen meddelte ellers den 25. marts, at der ville være fuld klarhed over sagen i løbet af sidste uge.

Og uklarheden går ud over både de tre implicerede og medlemmerne som sådan, mener organisationen:

- Jeg synes det er lang tid. Og jeg synes det gør noget ved det grønlandske sundhedsvæsen. Ikke mindst personalet og de berørte parter. Det psykiske arbejdsmiljø påvirkes i negativ retning som følge af manglende information, respekt og gensidighed i sagsforløbet, siger Inuuti Fleischer.

Det samme gælder Lægekredsforeningens medlemmer:

- Mærkes sagen blandt jeres medlemmer?

- Det må man sige. Der bliver snakket meget om denne sag, og vi er utroligt kede af det, siger den nye formand for Grønlands Lægekredsforening, Ole Lind.

Det blev nemlig i dag meddelt, at Jesper S. Olesen har trukket sig som formand netop på grund af den verserende sag, som han forventer vil øge belastningen i hans job som ledende regionslæge i Region Sermersooq.

De tre personer fra Sundhedsledelsen, der altså nu i 10 dage har været fritaget for tjeneste, er styrelseschef Kurt Nielsen, cheflæge Carsten Thordal og chefsygeplejerske Lisbeth Lumby Rasmussen.

Også blandt dem er der undren over endnu ikke at være blevet orienteret om deres videre skæbne.  

- Jeg undrer mig meget. For vi havde jo regnet med at høre noget i sidste uge, siger cheflæge, Carsten Thordal, til Radioavisen, der derudover har fået forbud mod at udtale sig om sagen.

Han fortæller dog, at han er dybt påvirket af situationen.

Peqqissaasut Kattuffiat oplyser, at de efter påske vil indkalde både departementchefen og Naalakkersuisoq for Sundhed til et møde for at drøfte håndteringen af sagen.

Det har ikke været muligt for Radioavisen at komme i kontakt med chef for Departementet for Sundhed, Ann Birkekær Kjeldsen. I en pressemeddelelse onsdag aften skriver hun dog bl.a.:

- Jeg har stor forståelse for, at der er bekymring og usikkerhed i Sundhedsvæsenet, men der pågår i øjeblikket indhentning af oplysninger samt juridiske vurderinger af sagerne, som gør at disse endnu ikke kan afsluttes. Jeg vil gerne understrege, at vi gør alt hvad vi kan for at få en hurtig afklaring af sagerne.