Lovforslag: Ofre og vidner skal beskyttes bedre i retssager

Med et kommende lovforslag skal ofre have flere rettigheder i retssager, og vidner skal beskyttes mere.
Lovforslaget bliver behandlet i Inatsisartut 24. november, hvor der er opbakning fra alle partier. Foto © : Blogtrepreneur/Flickr Creative Commons
Skrevet af Jens Betak
15. november 2020 11:19

Det kan være en udsat position af være offer eller vidne i en retssag.

Med et nyt lovforslag vil Naalakkersuisut give flere rettigheder til ofre i retssager, og samtidig skal vidner beskyttes bedre.

Det er et forslag, der kommer i forlængelse af Naalakkersuisuts Killiliisa-strategi, der er en strategi mod seksuelle overgreb, men som også fokuserer på ofrene i retssager.

- Når vi i Killiliisa siger, at vi vil hjælpe ofre for forbrydelser, så er det vigtigt, at det også følger med i den tilstødende lovgivning, der er på området, siger Martha Abelsen.

Selv om Killiliisa fokuserer på seksuelle overgreb, gælder lovforslaget for ofre og vidner i alle retssager.

Bedre vejledning og beskyttelse

Hovedpunkter i lovforslag:

  • Bedre vejledning og klageadgang.
  • Beskikkelse af bistandsbisidder.
  • Offerets ret til at overvære retsmøder.
  • Underretning ved udgang og løsladelse.
  • Beskyttelse af vidner ved vidneforklaring.

Helt konkret forpligtes politiet til at vejlede ofre eller efterladte pårørende om deres rettigheder og pligter i en retssag.

Derudover skal retten kunne beskikke en bisidder for offeret - altså en slags støtteperson, som skal hjælpe og vejlede offeret.

Lovforslaget åbner også for muligheden for, at et offer kan få en erstatning, selv hvis en tiltalt bliver frifundet. For erstatninger under 3.500 kroner skal pengene udbetales hurtigere.

For et offer stopper en sag ikke nødvendigvis, når en forbryder får sin dom. Derfor skal lovforslaget også øge muligheden for, at ofre får at vide, når gerningsmanden kommer på fri fod, eller hvis personen medvirker i tv- eller radioprogrammer eller i artikler.

Det vil kunne ske i grovere sager - eksempelvis i sager om vold, trusler, seksualforbrydelser eller anden personfarlig kriminalitet. Det er dog ikke klart, hvem der får ansvaret for at fortælle det til offeret.

LÆS OGSÅ Den største reform af Grønlands Politi i nyere tid er på vej

For at vidner ikke skal afskrækkes fra at møde op, skal retten med lovforlaget kunne nægte nogle personer adgang til et retsmøde, hvis retten vurderer, at det er nødvendigt for at få vidnet til at tale sandt.

Politiet skal også i højere grad fortælle retten, hvis retten skal tage særlige hensyn til et vidne.

Lovforslaget bliver behandlet i Inatsisartut 24. november, hvor der er opbakning fra alle partier.