Børn og unge får fem væresteder omkring lønningsdag

Børnerådet Nakuusa har tidligere støttet planerne om væresteder i de sene timer og i weekenden, og nu lanceres en treårig forsøgsordning i landets fem kommuner.
Billede af børn der leger
- Det er et stort ønske fra børnenes side at have et tilflugtssted i forbindelse med lønudbetaling, hvor forældrene ikke kan passe børnene, siger Martha Abelsen (S), Naalakkersuisoq for socialområdet. Foto © : Naalakkersuisut
Skrevet af Jens Betak
04. oktober 2020 11:11

Alt for mange børn er ofre for seksuelle krænkelser, omsorgssvigt eller anden misrøgt, når forældrene drikker sig fulde.

Derfor lancerer Naalakkersuisut og kommunerne nu en forsøgsordning med et værested i hver af landets fem kommuner, som vil holde åbent om aftenen og natten i weekenden omkring lønningsdag.

- Det er et stort ønske fra børnenes side at have et tilflugtssted i forbindelse med lønudbetaling, hvor forældrene ikke kan passe børnene. Børnene ønsker at kunne komme et sted hen, hvor der er voksne, de kan snakke med eller søge tilflugt hos, siger Martha Abelsen (S), naalakkersuisoq for socialområdet.

I løbet af oktober bliver værestederne oprettet i Aasiaat, Ilulissat, Sisimiut, Nanortalik og Nuuk, og forsøgsordningen vil indtil videre løbe frem til slutningen af 2023.

LÆS OGSÅ Astrid Krag om socialindsats: Det har ikke været godt nok

Hvordan værestederne helt konkret kommer til at se ud, er op til de enkelte kommuner, men Naalakkersuisut har dog et krav om, at der mindst skal være to voksne til at klare opgaven.

Martha Abelsen understreger også, at det ikke bliver steder, hvor man kan få sagsbehandling. Det vil fortsat udelukkende ske i socialforvaltningerne.

Otte millioner til projektet

Der er sat otte millioner kroner af til værestederne, men ønsker kommunerne at øge indsatsen, står det dem frit for.

Martha Abelsen har en klar forhåbning om, at ordningen har skabt mere tryghed, når kalenderen siger december 2023.

LÆS OGSÅ Overblik: Her er de 16 anbefalinger til udsatte børn og unge

- At børnene har haft et sted, hvor de kan henvende sig og finde den tryghed, som de har behov for - også i den periode, hvor forældrene ikke har kunne give den tryghed, siger naalakkersuisoq for sociale anliggender, Martha Abelsen.

Oprettelsen af værestederne var en af de 16 anbefalinger, som Martha Abelsen og den danske socialminister Astrid Krag fremlagde i august i forbindelse med det øgede samarbejde mellem Grønland og Danmark om udsatte børn.

LÆS OGSÅ Ungarbejder i Nakuusa: Her er de vigtigste anbefalinger for socialområdet

I den forbindelse pegede børnerådet Nakuusa på værestederne som et af de vigtigste tiltag.

Anbefalingerne kom på baggrund af en rapport, som undersøgte behovet for en styrket indsats for udsatte børn og unge i Grønland.

Forsøgsordningen med værestederne realiserer dermed den første af de 16 anbefalinger.