Sømand: Der skal være lodser ombord på skibe

Forstander på Søfartsskolen kræver strammere lovgivning for udenlandske skibe der sejler i grønlandske farvande
Skrevet af Ludvig Siegstad
17. august 2012 14:18

- Det er på tide, at der sættes en dagsorden for, at det bliver et krav, at udenlandske skibe skal have grønlandske navigatører, som kendtmænd eller lodser ombord, mens de sejler i vore sårbare farvande, siger MánassínguaK´ Noahsen, forstander på Søfartsskolen i Paamiut.

”Vega Sagittarius”, som er fra Liberia, Vestafrika, har 17 besætningsmedlemmer ombord, gik på grund vest for Nuuk i torsdag. Der var ingen lods eller kendtmand ombord. Besætningsmedlemmerne bestod af en fra Danmark og 16 fra Filippinerne.

- Det kunne have gået grueligt galt, hvis det var en tankskib eller for den sags skyld et krydstogtskib, der gik på grund. Tilmed var der ikke dårligt vejr, siger en undrende forstander på Søfartsskolen, der samtidig spørger sig selv, hvorfor besætningen ombord ikke har benyttet sig af de moderne navigationsudstyr, som kunne vise skær i området på radaren eller på selve søkortplotterne.

På trods af, at der findes moderne navigationsudstyr på skibene i dag, mener MánasínguaK´ Noahsen, at lovgivningen på søfartsområdet bør nu strammes op.

- Hvis der engang findes olie i de grønlandske farvande, vil skibstrafikken stige enormt. Hvis lovgivningen ikke bliver strammet op på området, vil trafikken foregå, uden at der er en kendtmand ombord på store tankskibe, med stor risiko for at de støder på grund med store naturkatastrofer til følge, understreger forstanderen på Søfartsskolen i Paamiut.

Kommunikationsmedarbejder på Royal Arctic Line, Irene Jeppson, siger til KNR.gl, at det ikke er et krav at have lodser med ombord, når man sejler i grønlandske farvand.