Sømændenes Forbund advarede om fare på Orasila

Sømændenes Forbund har tidligere advaret mod risikoen for ulykker om bord på tankskibet Orasila, og forbundet fik ret. I januar i år druknede to af skibets besætningsmedlemmer, og samme dag gik skibet på skær.
28. september 2009 09:50

Sømændenes Forbund protesterede kraftigt i 2006, da rederiet M.H. Simonsen fik tilladelse til at erstatte en befaren skibsassistent med en ubefaren på det nye tankskib Orasila. Det skriver Fyens Stiftstidende.

Tilladelsen kom på et tidspunkt, hvor skibet skulle til at sejle fuelolie rundt til bygderne i Sygrønland. Det endte galt, da to søfolk kæntrede i en arbejdsbåd, mens de forsøgte at sejle en brændstofslange i land til bygden Saarloq.

- Desværre fik vi ret. Havde vi fået medhold var ulykken ikke sket. Det er Søfartsstyrelsens ansvar, at Orasila fik lov at sejle med utilstrækkelig besætning, siger faglig sekretær fra forbundet Morten Bach.

Desuden påpegede Sømændenes Forbund i 2006 risikoen for en miljøulykke på grund af den utilstrækkelige bemanding, og også her fik de ret.

Senere på ulykkesdagen den 16. januar stødte skibet mod et klippeskær og måtte pumpe 40 tons fuelolie ud i havet for at undgå at gå ned.

Søfartsstyrelsen afviser, at ulykkerne har sammenhæng med den tilladelse, rederiet fik til at erstatte en befaren skibsassistent med en ubefaren.

Styrelsen har meldt rederiet til politiet for ikke at have sikkerheden i orden. Ingen af de omkomne bar redningsvest eller overlevelsesdragt.