Søkongernes afføring farver Nordgrønland grønt

Søkongens afføring har stor effekt på Nordvestgrønlands natur. Der er nemlig ualmindelig grønt i områderne, hvor søkongen yngler. Ny dansk forskning afslører, hvorfor det er sådan, skriver Videnskab.dk.
Foto © : Alastair Rae/Flickr
Skrevet af Malik Brøns
21. februar 2017 09:54

Men for en af de lokale fangere er det ikke ny viden. På spørgsmålet om, hvorfor der er så grønt i området, siger den 43-årige fanger fra Savissivik Markus Hansen til KNR: 

- Der er mange søkonger i området, jeg regner med, at det på grund af deres afføring, at det er så grønt, siger Markus Hansen. 

Den samme konklusion er et hold forskere fra Danmark nu også kommet frem til. Hver sommer flyver der nemlig 60 millioner søkonger fra den canadiske ø New Foundland til Nordvestgrønland for at yngle.

Og de mange søkonger og deres afføring hjælper området til, at give et grønt landskab, der også er til stor gavn for en lang række dyr som moskusokser, gæs, rensdyr og ræve. 

En af konsekvenserne af den grønne jord, kan ses på moskusokserne.

 - Området nær Thule er meget grønt, og moskusoksernes klove bliver lange på grund af det. 

Fangeren Markus Hansen kunne dog ikke give et bud på hvorfor søkongens afføring gør landskabet så grønt.

Men det har Forskerne nu fundet ud af. I perioden, hvor søkongerne yngler, fanger de dyreplankton i havet, nærmere bestemt vandlopper.

Næringsstofferne fra vandlopperne bliver bragt tilbage på land, dels som føde til ungerne og dels som afføring, det skriver Videnskab.dk. 

Men søkongens afføring er dog ikke til gavn for alle. Afføringen gør søerne og vandløbene så sure, at der næsten ikke er andet end alger der kan leve der.

Forskerne målte vandets surhedsgrad til en pH værdi helt ned på 3,4 i en af søerne, hvilket er meget surt.