Søkablet skal repareres i august: Internettet i Sydgrønland bliver påvirket

Strømfejl i på søkablet nødvendiggør en reparation, skriver Tusass. Hvor længe reparationen varer er uvist.
Internettet i Sydgrønland vil blive påvirket, når søkablet bliver repareret i august. Foto © : Tusass
Skrevet af Ivik Kristiansen
01. juli 2022 09:00

Internettet syd for Nuuk vil fra midten af august være forringet. Det varsler Tusass, der planlægger en reparation af søkablet.

- Det er meget vigtigt for os at melde tidspunktet ud nu for den uundgåelige søkabelreparation, så man i Sydgrønland kan få varsling i så god tid som mulig, da dette påvirker alle syd for Nuuk. Vi beklager allerede på forhånd det besvær dette giver vores kunder, siger teknisk direktør for Tusass, Jonas Hasselriis, i en pressemeddelelse.

Internet- og datatjenester fra alle udbydere vil under reparationen køre i lavere blus. Generelt bliver det nok internettet for erhvervskunderne, der bliver påvirket mindst. De giver nemlig mange penge for sikre forbindelser. Privatkunder med almindelige internetforbindelser vil til gengæld opleve en stor forringelse.

- Streaming af film og serier, vil næppe være mulige, skriver Tusass.

LÆS OGSÅ Tele-Post: Søkablet er repareret i Sydgrønland

Selskabet lover, at det vil gøre, hvad et kan, for at få søkablet repareret så hurtigt som muligt.

Men Tusass tør ikke sige, hvor længe reparationen varer.

- Selvom vi planlægger alt nøje og starter reparationen op i august, så foregår reparationen på et skib ude midt på havet. Reparationen kommer derfor til at afhænge meget af vind-, vejr og is forhold.

- Derfor varsler vi nu, at reparationen starter op i midten af august og kan strække sig over nogle uger, siger Jonas Hasselriis.

Radio og TV, kystradio, flyradio og Alarm 112 og telefoni og sms bliver ikke påvirket.

Fåreholdere (Ensomt Beliggende Bosteder) & andre kunder, for eksempel miner med egen VSAT-station udenfor byområderne, berøres heller ikke.

Paamiut, Qaqortoq, Narsaq, Narsarsuaq og Nanortalik samt alle bygder fra Nuuk og sydpå vil blive ramt af søkabelreparationen, skriver Tusass.