Søger forgæves grønlandsk arbejdskraft

Det skotske olieselskab Cairn Energy ville meget gerne ansætte flere lokale på sine prøveboringer, men få grønlændere søger jobbene, skriver Sermitsiaq.
12. januar 2014 17:11
Det skotske olieselskab Cairn Energy ærgrer sig over, at der ikke er mange grønlændere, der søger arbejde hos dem.
 
I 2010, hvor Cairns aktiviteter i Grønland var på sit højeste, var kun 7,1 procent - altså lidt over hver tyvende af Cairns borebisser her fra landet. 
 
Det skriver Sermitsiaq.
 
Hver gang, det skotske olieselskab har ledt efter arbejdskraft i Grønland og slået opslag op, bliver de nødt til at ansætte tilkaldt arbejdskraft fra Europa, og det ærgrer Cairns direktør for Nordatlanten, Ian Watt, der gerne vil have mindst ti procent lokalt ansatte.
 
- Vi har fået rigtig mange henvendelser fra andre lande især fra danske ansøgere. Men det er jo ikke hensigten, siger Ian Watt til Sermitsiaq.
 
Nogen af jobbene har været enkle praktiske job andre har krævet en videregående uddannelse. Oliesektoren kan generelt lokke med højere løn, så det er en gåde for Cairn, hvorfor der ikke er flere lokale, der melder sig, når der er opslag.
 
- Mit indtryk er, at de grønlandske unge rigtig gerne vil blive i deres nærområde. Men hvis man arbejder på en borerig, skal man gøre sig klar over, at boresæsonerne er korte og flytter hele tiden. Den ene uge kan man være i Grønland. Den næste i Brasilien, siger Ian Watt til Sermitsiaq.
 
En væsentlig hindring kan være, står der i artiklen, at alle job hos det skotske firma kræver, at man kan tale engelsk. Det er et nødvendigt sikkerhedskrav, forklarer direktøren.
 
I 2010 og 2011 gennemførte Cairn Energy otte boringer, og firmaet har varslet flere i år.