Særdeles godt Inuit-år

2010 blev erklæret som Inuits år i Canada af den canadiske inuit organisation, Inuit Tapiriit Kanatami.
30. december 2010 08:15

Året begyndte med en gallamiddag, holdt af Inuit Tapiriit Kanatami, på det canadiske nationale kunstmuseum, hvor der samtidigt var en Inuit-kunstudstiling fra Cape Dorset. Men det var altså blot begyndelsen. I februar var logoet for vinter-olympiaden en farvestrålende afbildning af en inukshuk, som er den traditionelle sten-varde i det arktiske område. Efter at have været billedet på vinterens olympiske lege i Vancouver er inukshukken nu blevet et nationalt symbol her i Canada; og minder både canadiere og de mange besøgende fra hele verden om, at Inuit er en vigtigt del af landet.

Inuit Tapiriit Kanatami har året igennem samarbejdet med den canadiske regering for at opnå bedre forhold for Inuit. En af de vigtigste begivenheder var, at de tvangsforflyttede Inuit, der i 1953 blev rykket til Resolute Bay og Grise Fiord, fik en officiel undskylding af Canadas statsminister, Stephen Harper. Og i efteråret bekendtgjorde regeringen så, at den nu er parat til at underskrive FNs erklæring om oprindelige folks menneskerettigheder. Et skridt, der er blevet ventet længe på.

Regeringen har også taget mindre, men vigtige initiaver for at beskytte Inuits levemåde og kultur, blandt andet oprettelsen af et nyt fredet område for hvidhvaler nær kysten af Beaufort havet, en ny marine-nationalpark i Lancaster Sund samt det supermoderne arktiske forskingscenter i Cambridge Bay, hvor blandt andre Søren Rysgaard fra Grønlands Klimaforskningscenter skal lede arbejdet.

Nunavimmiut kunne fejre Makiviks 35 år jubilæum i November, og Labradors Inuit kunne fejre fem års dagen for deres nye regering, Nunatsiavut, i december.

Ved begyndelsen af året, ved gallafesten på museet, sagde Nunavuts regeringsleder, Eva Aareak:

- Vi ønsker, at ikke blot 2010 bliver Inuits år, men at alle år i fremtiden også vil blive det.