Sælfangst igen i søgelyset

Så er sælfangsten igen i søgelyset. og ligesom så ofte tidligere er det fangstemoderne, der kritiseres.
04. november 2013 11:15

Denne gang er det organisationen Dyrenes Beskyttelse, der fremme med kritik af netfangsten af sæler.

Zoolog Michael Carlsen fra organisationen mener, at de jagtmetoder med net, der bliver brugt i Nordgrønland, er uacceptable:

- Det er absolut ikke i orden at fange sæler med net under isen, da sælen kvæles, fordi den ikke kan trække vejret. Vi kigger isoleret på, hvordan aflivningsmetoden er, og kvælning og drukning er kritisable måder at gøre det på, mener han.

Men det handler om naturforholdene, forklarer formanden for fisker-og fangerorganisation  KNAPK, Henrik Sandgreen.

-I Nordgrønland er der totalt mørkt hele døgnet to måneder i vinterperioden. I sådanne situationer er den eneste ansvarlige mulighed netfangst.

Sælfangst er samtidig enorm vigtig, fordi de ikke har andre erhverv i yderdistrikterne. Man skal også huske på, at intet fra sælen går til spilde, tilføjer han  Henrik Sandgreen.

Han bakkes op af Verdensnaturfondens arktiske biolog, Eva Garde, der forstår fangernes behov for mad på bordet.

Så længe fangsten er bæredygtig i biologisk perspektiv, og sælen trives, inden den bliver fanget, har vi ingen problemer med det. Det kunne være ønskværdigt, at sælen døde med det samme, men det er ikke altid muligt. Der er desværre også sæler, der bliver anskudt og forsvinder, før de bliver fanget. Det foregår til gengæld ikke ved netfangst,« forklarer Eva Garde.

Hun peger desuden på, at North Atlantic Marine Mammal Commission har konkluderet, at der ikke findes nok videnskabelig data, der kan sige, hvad der sker med sælens velbefindende, når den bliver fanget i net.