Sæl-demonstration og pressemøde i København i dag

Mens Danmark forbereder sig på stormen Bodil, som rammer landet i dag, så er en gruppe grønlandske borgere på vej fra Aalborg og Aarhus til hovedstaden for at demonstrere mod EU’s importforbund mod sælprodukter.
Foto © : KNR
Skrevet af mlk
05. december 2013 06:30

Alt i alt er 12 personer steget på bussen, der også skal stoppe i Odense og samle flere op. Undervejs underholder Ikerasak-koret. Lige nu stiger spændingen, fordi det forlyder, at Storebæltsbroen vil lukke i dag, siger Ole Ørum fra Inuit Sila, som er arrangør af dagens demonstration. På grund af stormen er en planlagt fakkeltog fra Slotspladsen til Rådhuspladsen også aflyst, så demonstranterne vil nøjes med at blive foran Christiansborg og forsøge at råbe politikerne op.

Forinden demonstrationen er der indkaldt til pressemøde på Christiansborg i anledningen af en ny kampagne og underskriftsindsamling fra Inuit Sila. Her vil naalakkersuisoq for fangst, fiskeri og landbrug Karl Lyberth  deltage sammen med KNAPK’s næstformand Leif Fontaine, Great Greenlands direktør Lars Berg og Siumuts folketingsmedlem Doris Jakobsen. Desuden vil IA’s Sara Olsvig være med over Skype.

WTO’s afgørelse omkring EU’s importforbud har skabt stor usikkerhed for den grønlandske sæleksport, idet WTO vurderede den såkaldte inuitundtagelse til at være i strid med WTO-regler. Fra Grønlands side har man brugt dette til at argumentere for, at importforbuddet helt bør fjernes.

Og vi vil rapportere fra pressemødet og demonstrationen senere i dag.