Sådan rækker dine penge længere

December kan kræve større udskrivninger i husholdningsbudgettet. Det grønlandske forbrugerråd Atuisoq giver råd til hvordan vores penge kan række længere i årets dyreste måned.

Du skal formentlig bruge en del mel og andre ingredienser til julebagning. Og der skal også købes ind til familiemiddagen, hvor der også skal være noget godt til ganen. Jo, man nærmer hurtigt røde tal i husholdningen, hvis man ikke holder øje med sparemuligheder. Forbrugerrådet giver derfor et par gode råd med på vejen.

- Folk i større byer har bedre muligheder for at finde besparelser på grund af konkurrence. Der kan man sammenligne priser på dagligvarer og vælge den billigste, lyder rådet fra forbrugerkonsulent Looqi Svane fra Atuisoq.

- Man kan for eksempel kigge på tilbud på forskellige ingredienser til bagning en måned før, men der skal man huske at kigge på holdbarhedsdatoen, om varen kan holde til den tid, man skal bruge den, siger Looqi Svane.

En af julens populæreste gaver er elektronikvarer som mobiler. Der er forbrugerne i større byer igen bedre stillet i forhold til folk i bygder og mindre byer, hvor der er mindre konkurrence.

- Flere butikker i større byer kan for eksempel have samme model mobiltelefon på varehylden. Der kan det være en god idé at sammenligne priser. Og folk i mindre byer kan også undersøge priser i Nuuk, da manglende konkurrence kan få priserne i vejret. Så tjek også priserne i Nuuk i god tid, så du kan få varen sendt før jul, siger Looqi Svane.

Og selv om der er konkurrence i større byer, så kan forbrugerne også spare penge ved at handle på nettet og købe varen i Danmark.

- Selv om man skal betale for fragten, så bliver momsen trukket fra. Så det kan stadig være billigere at købe varen i en dansk net-butik, siger Looqi Svane.

Men man kan også være uheldig med at modtage en vare med fejl. Så er det vigtigt at huske, hvilke rettigheder man har, og hvad leverandøren må gøre i den slags situationer.

- Selvom man sparer penge ved at handle gennem nettet, så er det nemmere at henvende sig til en butik i hjembyen, hvis der er fejl i varen. Og det er leverandøren, man i første omgang skal henvende sig til. Og hvis der er fejl i et fjernsyn, man kan købt gennem nettet fra Danmark, så skal varen jo sendes.

- Du er derfor bedre stillet, hvis du bare skal gå til butikken med den defekte vare. Og der skal du huske dine rettigheder.

- Butikken skal i første omgang forsøge at reparere varen. Og hvis de ikke kan reparere, så skal de give dig en ny, der svarer til det, du har købt. Og det er først i tilfælde af, at de ikke kan give dig en tilsvarende vare, at du kan kræve at få dine penge tilbage, siger Looqi Svane.

Og nu er vi allerede i gang med december. Så god jagt efter sparemulighederne.

Du kan læse mere om dine rettigheder i forbrugerrådets hjemmeside: www.atuisoq.gl

KommentarerGiv os et tip

Send en SMS til 1717

Skriv Unnia og derefter dit tip og send sms'en til 1717.
(du kan også skrive Tip i stedet for Unnia)

Giv os dit tip på knr.gl/1717

Eller send en email 1717@knr.gl

KNR TV: TekstTV

Tjek information her:

TTV s 113 Dagligt opdaterede nyheder

TTV s 400 Flyinformation ankomst/afgang

TTV s 350 TV oversigt

TTV s 610 Radio oversigt