Så skete det endelig

Torsdag flyttede der endelig en familie ind i et af de to skandaleramte hus i Ilulissats bygd, Oqaatsut. Men der er også skår i glæden.
Skrevet af Rune Langhoff
04. marts 2011 15:05

De kan næsten ikke få armene ned i Qqaatsut, efter at der nu langt om længe er flyttet folk ind i et af de to huse, der i offentligheden er blevet kendt som Hans Enoksens møghuse.

- Det vækker rigtig stor glæde, at der endelig er kommet lys i vinduerne, siger Lene Leed, der bor i den lille bygd.

- Vi havde næsten opgivet håbet om, at der ville flytte nogen ind, siger hun og fortæller, at de tomme huse har været det helt store samtaleemne i bygden, lige siden KNR tog sagen op i december i fjor.

Og opgivet havde bygdeboerne næsten, fordi deadlines for indflytningen i de to huse gang på gang er blevet overskredet.

Men det er ikke kun ren glæde i Oqaatsut.

Det andet af de to nybyggede huse i bygden står nemlig stadig tomt, og borgerne i Oqaatsut har ikke modtaget information om, hvornår det hus vil blive erklæret indflytningsklart.

Sagen har i den tid, den har stået på, ført til et større slagsmål mellem kommunale embedsmænd, lokalpolitikere, boligselskab, entreprenør og håndværkere.

Husene blev i første omgang foræret af daværende landsstyreformand Hans Enoksen og Radioavisen har løbende fortalt, hvor dyr den gave blev. Ikke alene kostede det millioner af kroner at modtage husene for Qaasuitsup Kommunia, bygdekontoen har også måtte holde for og bruge omtrent 30.000 kroner af dens sparsomme midler på at opvarme de to huse i de to år, hvor de har stået tomme, siden de blev opført.