Så er rensdyrsæsonen startet

På selvstyrets hjemmeside fremgår det, at årets kvoter på rensdyr er fuldstændig de samme som sidste år. Det vil sige, at Qaanaaq forvaltningsområde - indtil sæsonen deroppe slutter d. 30. april - kan nedlægge 172 rener, mens Pituffik har en åben kvote.
Skrevet af Jette Andersen
02. august 2013 08:35

Fangere kan fange i alt 474 rensdyr af Nuussuaq-bestanden, indtil sæsonen lukker d. 15. oktober, mens resten af vestgrønland har en åben kvote.

Og rensdyrene i Grønland har det generelt rigtigt godt. I Nuuk-området er der ikke længere overfyldt med rensdyr, så nu er der vegetation nok til alle dyr. Derfor fraråder Grønlands Naturinstitut vinterjagt i Nuuk-området, siger ph.d. studerende Katrine Raundrup.

- Det har vi frarådt fra det her forår. Tidligere har der været vinterjagt, fordi der har været rigtig mange dyr. De har haft en høj tæthed og det har betydet, at de kunne nedgræsse vegetationen. Men nu har man - blandt andet fordi der har været vinterjagt - fået skudt så mange dyr, at der nu ikke er den store belastning på vegetationen.

Fra 2008 til 2010 fulgte instituttet 40 rensdyr via satellithalsbånd. Så dengang vidste forskerne præcis hvor i området rensdyrene var. Det gør de ikke mere.

- Nu er det lidt mere besværligt at sige præcis hvor de er. Ofte har det noget at gøre med, hvornår sneen smelter om foråret. Jeg ved godt, der nok sidder en masse fanger, der rigtig gerne vil vide, præcis hvor de skal sejle hen, men det kan vi desværre ikke rigtig fortælle jer.

Også opfordrer Katrine Raundrup alle fangerne på at udfylde et særmeldingsskema. Det er nemlig et vigtigt arbejdsredskab for Grønlands Naturinstitut, siger hun.

- Nogle af de ting, man skal notere, når man skyder et rensdyr er blandt andet hvad det er for et køn man har skudt. Man skal også prøve at estimere, hvor gammel dyret er. Og så måler man blandt andet en fedttykkelse på dyret, og fedttykkelsen kan give os en indikation af hvor godt dyrene rent faktisk har det. Jo federe de er, jo sundere er dyrene.

Grønlands Naturinstitut har kun midler til at undersøge de store bestande. Det vil sige ved Nuuk-området, Kangerlussuaq og Sisimiut også en bestand lidt længere syd for Nuuk.