Så er det tid til stenbiderrogn

Fredag begynder de 47 dage, hvor der kan fiskes efter stenbiderrogn på den sydlige del af vestkysten. Den samlede kvote er på 1500 tons fordelt på seks forvaltningsområder.
10. april 2015 05:04

Først kan der fiskes fra Sioqqat til Frederikshåb Isblink, der ligger mellem Nuuk og Paamiut Issblink, og så sydover. Den 13. april åbnes der for fiskeriet fra Qeqertarsuatsiaat og nordover til de øvrige forvaltningsområder ved vestkysten.

Kvoterne er blevet fastsat af Naalakkersuisut, som har samarbejdet med fisker- og fangerorganisationen KNAPK og repræsentanter for fiskerne i hele landet.

- Vi er tilfredse med inddelingen i år, og kvoten er fastsat på grundlag af gennemsnittet af de indhandlede rogn de sidste fire år, siger Tønnes Berthelsen, der er vicedirektør i fisker- og fanger organisationen KNAPK.

Læs også Grønlænderne vil have flere fisk MSC-certificeret

Naalakkersuisut har besluttet at fiskeriet efter stenbiderrogn skal være inddelt i forvaltningsområder med en maksimal fiskeriperiode på 47 dage og en særskilt kvote i de enkelte områder. Fiskeriet sker i overensstemmelse med forvaltningsplanen for stenbiderfiskeriet, som blev vedtaget af Naalakkersuisut i 2014.

Fiskeriet indstilles, enten når kvoten er opfisket, eller senest når de 47 dage er gået.

Den sidste indhandlingsdag for forvaltningsområderne fra Paamiut og sydover er den 26.maj. Og fra bygderne i Qeqertarsuatsiaat til Kangaamiut i nord er sidste indhandlingsdato den 29. maj. Hvis fiskerne sydpå ikke kan fiske hele deres kvote op, er der mulighed for at flytte de resterende kvoter til de øvrige forvaltningsområder.