Så er det i dag, at Inatsisartut indleder efterårssamlingen

- Den største og vigtigste af årets samlinger, fordi det er her de politiske retningslinier for de kommende år afstikkes via forslaget til finansloven for næste år. Den skal vedtages, inden samlingen slutter. Og åbningen i dag former sig på helt traditionel vis.
13. september 2013 04:51

Inatsisartuts 31 medlemmer og Selvstyrets ledende embedsmænd samles i deres stiveste puds til morgenkaffe i Hans Egedes Hus. Herfra går de kort før kl. 10 i procession til  "Vor Frelser Kirke", hvor biskop Sofie Petersen leder en gudstjeneste og en forbøn for landet.

Fra kirken fortsætter procesionen til Inatsisartut. Her ringes det nye landstingsår ind på slaget 11 og hermed er efterårssamlingen igang. Tinget vælger sin formand, og det bliver med tingets politiske sammensætning den nuværende formand, Lars Emil Johansen.

Herefter overlades talerstolen til formanden for Naalakkersuisut Aleqa Hammond, der holder åbningstalen. Og den vil indeholde en gennemgang af - som det hedder - landets almindelige stilling. - En status over landets situation og et rids over de politiske beslutninger, som Naalakkersuisut er indstillet på at gennemføre det kommende år.

Tingets første egentlige mødedag bliver tirsdag i næste uge, hvor der er åbningsdebat på baggrund af Aleqa Hammonds åbningstale.

Efterårssamlingen varer i år ni uger og slutter efter planen den 15. november. På dagsordenen er der optaget 54 lovforslag fra medlemmerne af Landstinget, mens Naalakkersuisut har 31 forslag til behandling. Det er både ny lovgivning, diverse redegørelser og beretninger.

Der venter altså en tid med en masse politisk debat!