Familierådslagning: Barnet får en stemme

Bogen Familierådslagning skal hjælpe socialrådgivere, lærere og andre der arbejder med børn med at finde løsninger på børns problemer' i samarbejde med barnet. Det fortæller en af forfatterne bag.
Skrevet af Sara K. Jakobsen
13. april 2018 14:40

Rettet d.14.april kl. 14:03: Tidligere fremgik det i artiklen at 648 børn blev anbragt i 2014. Det er retteligt tale om, at der var anbragt 648 børn udenfor hjemmet i 2014.

- For børnene betyder det, at de får medindflydelse, barnet høres til familierådslagning. Og for forældrene betyder det at de reelt bliver medinddraget, siger Maria Forberg, specialkonsulent i Socialstyrelsen. 

Hun har været med til at lave bogen Familierådslagning, som skitserer arbejdsmetoden af samme navn til fagfolk indenfor det sociale arbejde. 

LÆS OGSÅ Familieinddragelse skal sikre færre anbringelser

Familierådslagning handler kort fortalt om, hvordan man inddrager barnets nærmeste familie og barnet selv, når der opstår problemer, som kræver myndighedernes hjælp, siger Maria Forberg:

- Man kan holde familierådslagning om både store og små problematikker.

Børn kan opleve problemer, når forældre bliver syge, bliver skilt, eller hvis barnet skal anbringes udenfor hjemmet. Men metoden kan også anvendes, når et barn vender tilbage til sin familie efter anbringelse, eller hvis der er problemer i skolen. 

Et af formålene med metoden er at sikre, at færre børn skal anbringes udenfor hjemmet. 

Ifølge Maria Forberg viser tal fra 2014 at 648 børn var anbragt udenfor hjemmet. Bogen skal være med til at løse problemerne internt i familien i stedet for at få anbragt barnet udenfor hjemmet. 

 

Familierådslagning
Foto © : Isumaginninnermut Aqutsisoqarfik
Bogen "Familierådslagning" er udarbejdet af specialkonsulent Maria Forberg og konsulent Susanne Qvist Andersen.

 

- Socialstyrelsen anser også Familierådslagning for at være en af metoderne der kan være med til at reducere anbringelser på landsplan, siger Maria Forberg, specialkonsulent i Socialstyrelsen. 

Familierådslagning er et tilbud til familien, når socialrådgiveren har vurderet, at der er bekymring eller fare for barnets sundhed, trivsel og udvikling.