Nordpolen

Rusland: Samarbejde om Arktis vil fortsætte

Det konfliktfyldte spørgsmål om retten til Arktis, hvor blandt andet Danmark og Rusland begge har indsendt geografiske krav, der overlapper hinanden, lader sig ikke løse i nær fremtid.

Det russiske udenrigsministerium spår i en udtalelse, at parterne må vente 10-15 år på en løsning, efter at kravene er indsendt til FN's Kommission for Kontinentalsoklens Grænser (CLCS).

Ministeriet skriver dog beroligende ifølge Barents Observer, at Rusland og Danmark har citat: "samarbejdet under hele processen om Arktis, og sådan vil det fortsætte".

Læs også Greenpeace om russisk krav: Fuldstændigt surrealistisk kapløb

- Vi kender til de danske planer, og det har længe stået klart, at Danmarks krav på kontinentalsoklen omfatter og overskrider Nordpolen, skriver ministeriet.

Ruslands genfremsatte og udvidede krav dækker et område på 1,2 millioner kvadratkilometer, mens det danske krav fra december 2014 er på 895.000 kvadratkilometer.

En FN-talsmand siger, at spørgsmålet ikke bliver taget op i år. Det vil komme på dagsordenen på et møde i FN-kommissionen i februar eller marts 2016.

Læs også Rusland gør krav på kontinentalsoklen nord for Grønland

Når kommissionen engang i fremtiden har fældet afgørelse, skal landene ifølge det russiske udenrigsministerium "bilateralt løse en eventuel strid med udgangspunkt i folkeretten".

Da Danmark indsendte krav til FN-kommissionen sidste år, var det allerede klart, at både Rusland og Canada mente at have ret til dele af samme område.

KommentarerGiv os et tip

Send en SMS til 1717

Skriv Unnia og derefter dit tip og send sms'en til 1717.
(du kan også skrive Tip i stedet for Unnia)

Giv os dit tip på knr.gl/1717

Eller send en email 1717@knr.gl

KNR TV: TekstTV

Tjek information her:

TTV s 113 Dagligt opdaterede nyheder

TTV s 400 Live flyinformation ank./afg.

TTV s 350 Aktuel TV oversigt

TTV s 610 Aktuel Radio oversigt