Greenpeace om russisk krav: Fuldstændigt surrealistisk kapløb

Ruslands krav på Arktis-områder er et naturligt skridt i et vanvittigt kapløb, mener Greenpeace.
Jon Burgwald Foto © : Anders Holt
Skrevet af Karsten Sommer
05. august 2015 09:04

Sidste år annoncerede Danmark sit krav på en stor bid af Arktis, og nu har Rusland budt ind på et kæmpe område - som delvist overlapper det danske ønske.

I bund og grund er det en sørgelig historie, mener miljøorganisationen Greenpeace, som ville ønske, at landene ville holde nallerne fra det store kolde nord.

- Det er et fuldstændig surrealistisk kapløb, der udelukkende handler om at rage mest muligt til sig uden hensyntagen til miljø og klima, siger Jon Burgwald, arktisansvarlig hos Greenpeace.

LÆS OGSÅ Rusland gør krav på kontinentalsoklen nord for Grønland

Nyhedsmediet Barents Observer skriver, at russerne efter meget omfattende undersøgelser gennem en årrække mener, at de har krav på blandt andet Mendelejevryggen og Lomonosovryggen.

Det er enorme områder under Nord-ishavet.

- Historisk har ingen af landene moralsk ret til området og i stedet for dette hovedløse kapløb, burde de i stedet sikre Nordpolens beståen til de kommende generationer, siger Burgwald og fortsætter:

- Kampen om Nordpolen vil med Ruslands krav på Nordpolen nu accelerere, og det vil være et kapløb, som risikerer at sætte den allerede meget mangelfulde beskyttelse af Arktis årtier tilbage, siger Greenpeacerepræsentanten.