Rusland bygger flydende atomkraftværker

Rusland er begyndt at bygge flydende atomkraftværker, der skal give dem et forspring ved olie og gas-efterforskning i de arktiske egne.
20. juni 2011 08:25

Ideen er, at man kan sejle atomkraftværket hen til stedet hvor der er brug for det. Det vil kunne levere nok elektricitet til 45,000 indbyggere eller arbejdere, og samtidig kan det omdanne saltvand til ferskvand.

Det flydende atomkraftværk ligner en mellemting mellem et skib og en boreplatform. Rusland har udtalt, at der bliver bygget 8 sådanne atomkraftværker. Det første er nu ved at blive bygget på skibsværftet i Sankt Petersborg. Hvert skib koster over halvanden milliard kroner at bygge.

Det arabiske TV-netværk Al Jazeera meddeler, at Rusland agter at masse-producere disse atomkraftværker og at Kina, Indonesien og Algeriet allerede har vist interesse i at købe nogle.

Sergey Zavyalov, direktør for det flydende atomkraftværk program, udtaler i et interview med Al Jazeera, at der ikke er nogen grund til at bekymre sig, fordi Rusland har mere end 50 års erfaring med at bygge atomdrevne skibe uden, at der har været nogen stor ulykke.

Kritikkere af byggeriet mener imidlertid, at det kan blive katastrofalt hvis for eksempel somaliske pirater eller terrorister får fat på sådan et atomkraftværk, eller hvis der bare sker en ulykke i havet.

Rusland mener, at disse omflyttelige energikilder vil give dem et forspring i efterforskning og udvinding af olie og gas i de arktiske egne ved at kunne begynde arbejdet næsten hvor som helst.