Rumarkitekt: Grønland er det bedste sted at teste fremtidens månebolig

To unge arkitekter har sat sig for at lave en månebolig til almindelige mennesker. For at få de mest måne-lignende omgivelser, skal prototypen testes i Grønland.
Sebastian Aristotelis på 26 år og hans kollega Karl-Johan Sørensen på 23 år har sammen skabt en månebolig, som de skal teste i Grønland. Foto © : Line Nylandsted
24. maj 2020 14:10

Ekstrem kulde, store områder uden mennesker og svære transportmuligheder.

Det er nogle af de vilkår, der er, når man bor i det nordvestlige Grønland og få andre steder i verden. Men i fremtiden vil mennesker måske leve under lignende forhold et helt andet sted.

Det er to unge arkitekter fra København, der har specialiseret sig i rumarkitektur, i hvert fald overbeviste om. 

Sådan skal måneboligen se ud:
 

De har kastet sig ud i et usædvanligt projekt og vil lave en bolig, som mennesker kan bo i på Månen.

- Vi er i gang med at undersøge, hvordan man bedst muligt vil kunne lave fremtidens månebolig, siger Sebastian Aristotelis, der sammen med sin ven og kollega står bag projektet.

-  Et af de bedste steder på jorden at teste måneboliger er ved polerne og især i Grønland, siger han.

Månebolig skal testes i Qaanaaq

I tre måneder skal arkitekterne bo i deres månebolig syd for Qaanaaq.

De mangler kun de sidste godkendelser til blandt andet forsikring, før de kan komme afsted til september.

DTU Space er den største partner i projektet, men både forskere, ingeniører og polareksperter har bidraget.

Målet er at lave en bolig, som kan tilfredsstille "almindelige mennesker", der skal bo permanent på Månen og ikke kun toptrænede astronauter.

Først og fremmest har det været afgørende at sikre, at boligen nemt kan transporteres. Både til Grønland men senere til Månen.

- Det, vi har lavet, er en udfoldelig månebolig. Det skal den være, hvis man skal sende noget til månen. Så er man begrænset af størrelsen på raketten.

- Og hvis du skal sende noget til Grønland, som man skal bo i, er vi også begrænset af størrelsen på containeren, som den skal være i, siger Sebastian Aristotelis.

Træning, arbejde og madlavning

Det er dog ikke kun nok, at boligen er kompakt. Den skal både være behagelig og stimulere mennesker, så den passer til en "almindelig" hverdag i rummet.

Foto © : SAGA Space Architects

- Det vigtige er, at man skal kunne gøre alle de ting, som man normalt gør, inde i denne her lille bitte bolig. Man kan træne der, arbejde der og lave simpel mad.

- Så kan man sove der selvfølgelig, og vigtigst af alt skal man også kunne holde varmen. Det er en af de store udfordringer, siger den unge arkitekt.

En god isolering får han og hans makker, Karl-Johan Sørensen, også brug for, når de skal teste boligen i Grønland. I de tre måneder, de planlægger at være der, dykker temperaturen nemlig.

Når det er koldest i den periode, er det omkring 25 til 30 graders frost. Der vil også være både mørketid og midnatssol, ligesom der også er flere steder på Månen i perioder.

Man har lov til at drømme

Umiddelbart er der langt fra Grønland til Månen. Men Sebastian Aristotelis er sikker på, at der bliver brug for en bolig som deres i fremtiden.

Måske ikke indenfor de næste par år, men ifølge den unge rumarkitekt er en vedvarende koloni eller månestation ikke utænkeligt, når kalenderen skriver 2030.

- Om to eller tre årtier er det bestemt realistisk, at der kommer til at være folk, der bor på Månen. Om det bliver i vores arkitektur, det skal jeg ikke kunne sige, men man har da lov til at drømme lidt, siger Sebastian Aristotelis.

Projektet er blevet muligt gennem sponsoraftaler og fundraising.

De to unge arkitekter tjener ikke selv noget på projektet.