Rullestolsbrugere lukket ude

Både i Ilulissat og Qaqortoq kan rullestolsbrugere ikke komme ind til butikker eller kontorer, selvom loven foreskriver det.
Skrevet af Else Løvstrøm
02. november 2009 15:45

Både Karl Olsen fra Ilulissat og Frederik Jerimiassen fra Qaqortoq har ikke blot rullestolene til fælles, de kan heller ikke komme ind i butikker eller kontorer i byen.

Skattedirektoratet har fået nye afdelinger i Qaqortoq og Ilulissat, men begge kontorer er umulige at komme ind til, hvis man er rullestolskører. Det på trods af at bygningen i Ilulissat først blev bygget sidste år. Ifølge en lov fra 2007, skal alle offentlige bygninger, bygget fra og med 2007, ellers have handicapindgange.

Der er godt nok køreramper, men de kan ikke bruges. Frederik Jerimiassen siger, at nogle døre er så smalle ar man alligevel ikke kan komme ind ad dem. Han siger også, at de handicappede er medskyldige, fordi de er for tavse. Deres formand for organisationen Peter Mikaelsen giver ham ret, og siger, at de skal være mere udfarende.

I Ilulissat sidder hængslerne på den forkerte side af den dør, der er nærmest rampen, så den lukker af for kørestolen, når man åbner den. Så Karl Olsen har aldrig været indenfor Pisiffik butikken. Om foråret og sommeren beder han nogle om at købe noget for ham, mens han selv venter udenfor butikken.

Men Pisiffik har ingen planer om at gøre noget ved det, siger Søren Damgaard fra Pisiffik. Desuden kan handicappede rullestolsbrugere heller ikke komme op til 1. salen i Pisiffiks butik i Qaqortoq. Men det kommer der en ordning på, når butikken udbygges næste år, lover Søren Damgaard fra Pisiffik.