Rufus Gifford ked af at skulle forlade Danmark

USAp Danmarkimi ambassadøriata Rufus Giffordip ukiuni kingullerni sisamani atorfini qimattussanngoramiuk aliasuppoq
Foto © : State Department
10. november 2016 07:48
Versionist Jaaku Lyberth

Det var en både træt og overrasket amerikansk ambassadør i Danmark, der efter at have fulgt valget hele natten, modtog valgresultatet i morges dansk tid.

- Jeg har været oppe i 25 timer.

Sådan sagde ambassadør Ruffus Gifford klokken halv otte i morges dansk tid, da han var vært for et morgenmadsmøde på Hotel Mariott i København. 

Og han var overrasket over nattens valg i USA:

- Jeg tror, vi er overraskede. Det er uden tvivl det første valg, som jeg kan huske, at alle meningsmålinger har taget fejl, og ingen har set det ske. Så jeg tror ikke, at du kan undgå at være overrasket i dag.

Trods overraskelsen kan Ruffus Gifford se en tendens i resultatet fra andre steder i verden:

- Ligesom alle lande i Europa i dag, er der mere politisk polarisering, end vi har set i en længere tid. Det er ligesom du så med Brexit, lige som du så med valgene rundt i Europa, hvor højrefløjene tager fat på en intens måde. Du så det i USA i aftes også. Og vi finder ud af at hele efter det. Vi finder ud af at stå sammen i det. Det skal vi. Og jeg har al mulig tro på, at vi vil.

Rufus Gifford har været USA’s ambassadør i Danmark de seneste fire år og også besøgt Grønland undervejs.

Hvad valget af Donald Trump som præsident kommer til at betyde for Grønland, ønsker han ikke at kommenterer på. 

Dog er han sikker på, at forholdet mellem Kongeriget Danmark og USA nok skal bestå:

- Dette forhold (USA og kongeriget Danmark, red.) vil overleve, uanset hvilken præsident, uanset hvilken statsminister (..). Det har været sandt for generationer nu. Og jeg tror ikke, at nogen præsident vil ændre det.

Til gengæld betyder valget et farvel til Danmark for Rufus Gifford og hans mand, Steven DeVincent.

- Det er meget trist for mig. Det bliver den 20 januar, tror jeg. Jeg vil få det meste ud af hver dag (til da, red.) Jeg vil være Barack Obamas ambassadør ind til den 20. januar. Og jeg vil gøre alt, hvad jeg kan for at udnytte det job, som jeg har elsket med hele mit hjerte.