Rubinminen kan blive et vendepunkt

Naalakkersuisuts råstofstrategi fra 2014 sigtede på, at tre til fem miner skulle være i drift i Grønland inden 2019. Foreløbig er det dog kun lykkedes for rubinminen at komme i gang, men det kan markere et vendepunkt for branchen.
16. maj 2017 11:35

Sidste uges åbning af rubinminen ved Qeqertarsuatsiaat udgør et lyspunkt efter en række kulsejlede mineprojekter her i landet.

- Vores bedste bud i øjeblikket er, at der inden for fem år vil kunne blive åbnet tre til fem miner, og det vurderes, at der hvert andet år vil blive etableret en til to offshore boreprojekter, står der i Naalakkersuisuts råstofstrategi fra 2014.

Indtil videre har strategien dog vist sig svær at realisere. Olieefterforskningen er gået i stå, og kun én mine er officielt åbnet - rubinminen i Aappaluttoq:

 - Det har jo taget lidt tid. Men vi er blevet godt taget i mod af både systemet og politikerne. Behandlingen af vores sager er gået meget hurtigt og vi er meget glade for den behandling som vi har fået, siger Frode Nilsen, koncerndirektør i LNS Group, der er hovedinvestoreren bag rubinminen.

Håber at succes vil smitte af

Hos virksomheden Xploration Services Greenland, håber bestyrelsesformand og stifter, Martin Shalmi på, at rubinminen bliver en succes, der kan smitte af på resten af branchen.

 - Hvis Aappaluttoq viser sig at være en hammer god investering, og investorerne slæber penge med sig hen i banken. Så er det en case, som vi kan bruge til at skaffe flere investeringer i Grønland, lyder det fra Shalmy, der har arbejdet i råstofbranchen siden 2004.

Graf
Foto © : Økonomisk Råds rapport 2016
Graf fra Økonomisk Råds beretning 2016 over selskabers udgifter til olie- og råstofefterforskning her i landet.

 

I 2010 stiftede han selskabet Xploration Services Greenland, der i dag blandt andet driver en lejr for North American Nickel,  syd for Maniitsoq.

Ifølge Shalmi har råstofindustrien ramt bunden, efter at der var meget stor aktivitet på området tilbage i 2011, hvor der blev brugt mere end fem millarder kroner på olie- og mineralefterforskning.

Siden gik det dramatisk ned ad bakke - blandt andet på grund af stærkt faldende priser på verdensmarkedet, og i 2014 var beløbet omkring en tiende del.

Shalmi: Vi er på vej op

- Vi har bundet, og vi er på vej op. Så hvis vi kan tilbyde nogle attraktive vilkår til investorerne, så kommer pengene inden for de næste par år, siger Martin Shalmi.

Ovenstående
Foto © : politisk økonomisk beretning 2017
Ovenstående er et udklip fra Politisk- Økonomisk Beretning 2017 fra departementet for finanser og skatter.

 

For at gøre Grønland attraktivt for mineselskaberne mener Martin Shalmi, at det er essentielt at afskaffe de såkaldte royalties.

De betyder, at mineselskaber skal betale skat med det samme produktionen går i gang, og ikke først når minedriften giver overskud.

Naalakkersuisoq for råstoffer, Múte Borup Egede(IA), oplyser, at systemet med royalties vil blive analyseret i forbindelse med udarbejdelsen af den næste råstofstrategi

Múte Borup Egede skriver desuden om den fejlslagne råstofstrategi:

- Trods nedgang i markedet er Naalakkersuisut tilfredse med, at vi nu har én aktiv mine igen, og at der er andre miner på vej. Indenfor de næste 1-2 år vil Hudson projektet i White Mountain åbne, formentlig vil Ironbark projektet i Citronenfjorden også være i anlægsfasen i den periode, skriver Múte Borup Egede i en mail til KNR.