Rubin-aftale underskrevet

I går eftermiddags blev de sidste underskrifter sat på IBA-aftalen, som baner vej for rubinminen i Qeqertarsuatsiaat.
17. juni 2014 03:43

Der blev skrevet historie i bygden Qeqertarsuatsiaat syd Nuuk i går. Her åbner om kort tid en ny rubinmine efter flere års undersøgelser og forhandlinger og i går eftermiddags kunne de sidste underskrifter så sættes på IBA-aftalen. Det skete ved en lille ceremoni i bygden, der bliver vært for den første mine i nyere tid.

Penneførerne var naalakkersuisoq for erhverv, råstoffer og arbejdsmarked Jens Erik Kirkegaard, Kommuneqarfik Sermersooqs borgmester, Asii Chemnitz Narup og  direktøren for mineselskabet North True Gems Greenland, Bent Olsvig Jensen.

IBA-aftalen er den aftale, der bestemmer, hvilke fordele lokalområdet - i det her tilfælde kommunen og bygden Qeqertarsuatsiaat - skal have ud af minen.

True North Gems klar til start

Borgermøde om rubinprojekt i Qeqertarsuatsiaat i dag

I en tale understregede borgmester Asii Chemnitz Narup, at Qeqertarsuatsiaat har en plads i Grønlands historie som det første indhandlingssted for fisk.

- I dag har i de samme muligheder som Jeres forfædre. I kan gå forrest og vise resten af landet, at det er muligt ikke bare at finde ædelstene, men også velstand og livskvaliteter i vores undergrund, sagde hun.

Ifølge IBA-afdelen forpligter True Norths Gems Greenland sig til at ansætte og uddanne lokal arbejdskraft. Samtidig vil selskabet støtte kulturlivet i Qeqertarsuatsiaat.

Målet for andelen af herboende ansatte er mindst 70 procent under anlæggelsen af minen og 80 procent efter 3 års drift.

For at sikre målsætningen har True Norths Gems accepteret, at alle stillinger slås op via Kommuneqarfik Sermersooqs arbejdsmarkedskontor, for på den måde sikre at job, der kan varetages af lokale, ikke gives til udefrakommende.

IBA-aftalen betyder også,  at mineselskabet på uddannelsesområdet de første to år skal bruge 250.000 kroner hvert år til uddannelse af medarbejdere. Herefter skal der bruges en million kroner om året på uddannelse.

Der falder også kulturelle goder af til bygden Qeqertarsuatsiaat. Det sker blandt andet gennem en kulturel og social fond, som skal støtte lokale aktiviteter. Hvert år skal True North Gems afsætte penge til fonden - startende med 100.000 kroner stigende til 250.000 kroner.