Royale søfolk blev søsyge

Der er blevet sagt 'ulrik' af en stor del af Kongeskibets besætning de seneste dage. For turen fra Færøerne til Nuuk, hvor Dannebrog lige nu ligger til kaj, har ikke været en tur for landkrabber. Se Dronningens rejseplan for Grønlandstogtet.
07. juli 2011 11:23

Det er nu 59 år siden kongeskibet Dannebrog for første gang besejlede de grønlandske farvande. Og nu er det her igen. Imorges lagde det til havn i Nuuk efter en direkte sejlstrækning fra Torshavn, der krævede sin sømand. Høj bølgegang har rusket hårdt i det 80 år gamle skrog - og ikke mindst i de unge besætningsmedlemmer.

- Arh, det har været en lidt barsk tur. Vi har ligget og rullet meget i det her forholdsvis lille skib. Men vi er da kommet godt herop, og der er ikke længere nogen, der er søsyge. De er blevet søstærke allesammen, lyder meldingen fra Dronningens jagtkaptajn og chefen for Dannebrog, Lars Rosendahl Christophersen.

Det 22-årige værnepligtige besætningsmedlem Simon Andersen supplerer.

- Der var en god sjat af dem, der ikke havde det godt. De skulle lige en tur ud og sige 'Ulrik'.

Både for Dannebrogs øvertbefalende og for den unge værnepligtige er turen her første besøg i Grønland. Jagtkaptajnen siger:

- Det er jo en særlig opgave, vi har med at støtte og være platform for den kongelige familie. Og når så turen er så lang som denne og landskabet, som er meget anderledes end det, vi er vant til derhjemme, er det jo en særlig oplevelse.

De 35 værnepligtige besætningsmedlemmer er kun på Dannebrog ni måneder ad gangen. Simon Andersen har nu været ombord i cirka seks.

- Det er utrolig spændende. Man møder en masse på en ny måde og kommer ud i nogle spændende situationer, fx første gang i uvejret. Så det er rigtig godt. Og at man så også sejler med Dronningen og hele kongefamilien, det er noget specielt, fortæller Simon Andersen. 

I aften sætter Dannebrog kurs mod Upernavik, hvor skibet på tirsdag skal ligge klar til at fragte regentparret ned langs kysten.

Blandt meget andet får bygderne Saattut og Niaqornat kongeligt visit, Regentparret skal også besøge Arktisk Station i Qeqertarsuaq, og indenfor på rejefabrikken i Aasiaat. Og alt sammen traditionen tro garneret med kaffemikker, polka og korsang.

Den 16. juli flyver Regentparret så fra Aasiaat til Nuuk, hvorfra togtet et par dage efter går videre mod Paamiut og Sydgrønland.

KNR vil følge Regentparret under hele deres ophold i Grønland, der slutter i Narsarsuaq den 25. juli. 

Klik på linket forneden for at se kortet med Dronningens rejseplan for Grønlandstogtet.