Royal Greenland kan starte konkurskrak i Grønland

Landskassens beholdning på 2 milliarder kroner kan hurtigt få ’ben at gå på’, hvis Hjemmestyrets kriseramte erhvervsvirksomheder får lov til at dræne pengekassen, sådan som der er lagt op til.
18. juni 2009 10:44

Det skriver Berlingske Business, der dog uden kildeangivelse antyder, at Royal Greenland A/S kan starte konkurskrak på Grønland.

De dystre toner kan understreges af, at landsstyret og Landstinget i dag holder et lukket og fortroligt møde med Royal Greenlands ledelse om virksomhedens økonomi.

Mødet holdes forud for morgendagens holmgang i Landstinget om hastebevillingen på lidt over en halv milliard kroner til Royal Greenland A/S. Koncernen har i øjeblikket en gæld på 2,3 milliarder kroner.

Det er ikke alene Royal Greenland, der har økonomisk åndenød. Også sælskindsvirksomheden Great Greenland, flere servicevirksomheder og nogle grønlandske kommuner – er ifølge landsstyremedlem for Finanser, Palle Christiansen – i alvorlige økonomiske vanskeligheder.

Kommer Landsstyret ikke med en tilstrækkelig stor økonomisk hjælpepakke til Royal Greenland nu er der alvorlig chance for, at der opstår nervøsitet i finansverdenen omkring erhvervsvirksomhedernes betalingsevne i Grønland:

Og det vil gøre, at andre selskaber end Royal Greenland og Great Greenland får svært ved at optage lån. Eller også bliver de lån, Royal Greenland skal have omlagt til en langt højere rente end i dag. Det kommer til at betyde, at gældsbyrden i de hjemmestyreejede selskaber bliver så stor at flere vil have svært ved at betale deres gæld, understreger landsstyremedlem for Finanser Palle Christiansen overfor Berlingske Business.