Royal Greenland forventer trecifret milliontab i år

Coronakrisen står til at koste Royal Greenland millioner af kroner. Virksomheden vil dog kæmpe for at bevare arbejdspladser og vinde noget af det tabte tilbage.
- Der har ikke været holdt så mange påskefrokoster. Det kan vi blandt andet se på de afpillede rejer, som vi har haft svært ved at afsætte i Europa, siger Bruno Olesen, der er salgsdirektør i Royal Greenland. Foto © : Royal Greenland
05. maj 2020 10:55

Mindre salg til restauranter og andre virksomheder, pressede priser og en generel usikkerhed på markedet.

Den situation har trukket sorte skyer ind over Royal Greenland, som forventer at gå glip af millioner af kroner i tabt fortjeneste som følge af coronakrisen. 

Sådan lød forventningerne til i år på et pressemøde, som Royal Greenland holdt i går mandag. 

Administrerende direktør, Mikael Thinghuus, understreger, at det er svært at spå om fremtiden. For krisens varighed og dens effekt på forbrugernes lyst til at købe fisk og rejer spiller en afgørende rolle. 

- Det ville overraske mig meget, hvis det fald i indtjeningen, vi ser før skat, ikke er et trecifret millionbeløb, siger Mikael Thinghuus.

LÆS OGSÅ Royal Greenland fik rekordresultat på 404 millioner kroner

Salg til restauranter, caféer, kantiner og lignende er også faldet støt, og det skaber også problemer. 

Det skyldes, at en stor del af Royal Greenlands produkter er godt egnet til at blive serveret på eksempelvis restauranter.

Derfor arbejder virksomheden på at få solgt mere i detailhandlen, men også her har man udfordringer på nogle markeder.

- Der har ikke været holdt så mange påskefrokoster, og det kan vi blandt andet se på afpillede rejer, som vi har haft svært ved at afsætte i Europa. Salgspriserne på de vigtigste arter er stærkt faldende, og vi er virkelig under pres, siger Bruno Olesen, der er salgsdirektør i Royal Greenland.

Optakten til 2020 har ellers været god for den selvstyreejede virksomhed.

I sidste uge præsenterede selskabet et rekordresultat for 2019 på 404 millioner kroner før skat og en omsætning, der var øget med tre procent. Det bedste resultat i Royal Greenlands historie. 

Lidt lys i mørket

Med det gode resultat fra sidste år i baghånden, forsøger man fra Royal Greenlands side at vinde lidt af det tabte tilbage.

- Vi må acceptere, at vi får et meget dårligt resultat sammenlignet med 2019, og det er vi heldigvis rustet til. Vi må sælge ud af vores lagre til væsentligt lavere priser, så vi ikke sidder inde med for mange varer. Vi vil fastholde vores arbejdspladser, og forsøge at sikre fiskerne, der indhandler hos os, siger Mikael Thinghuus. 

Salget i blandt andet Spanien og Polen er stigende, og særligt i Kina er salget begyndt at se godt ud.

LÆS OGSÅ Royal Greenland til ansatte: Bliv i Kina

Så meget at Royal Greenland har investeret i 20 procent af et kinesisk virksomhed, der specialiserer i e-handel med fødevarer til private forbrugere. Det skal forbedre salget i det store land mod øst endnu mere.

- Det er ikke en diskussion, om vi overlever krisen. Vi skal nok komme ud på den anden side med livet i behold, men alt efter hvor længe krisen varer, så kan det betyde noget for, hvor stærke vi kommer ud, siger Mikael Thinghuus.