Royal Arctic Line venter overskud trods halvår med røde tal

- Vi vil vende minus til plus i regnskabet for hele 2009, siger selskabets økonomidirektør Lars Thorup.
Skrevet af Najaaraq Egede
31. august 2009 16:03

Royal Arctic Line vil vende minus til plus her på den sidste halvdel af 2009. Det netop afslørede halvårsregnskab for årets første halvdel fortæller ellets om et underskud på 40 millioner kroner for 2009. Og det er 11 millioner kroner mere end sidste år og meget mere end budgetteret. Men underskuddet får ikke konsekvenser for hverken de ansatte eller borgerne i Grønland, lover økonomidirektør Lars Thorup:

- Det gør det ikke. Vi har ikke planer om at samarbejde med hjemmestyret om fragtstigninger i den restende del af året. Det har vi ikke, siger Lars Thorup.

Royal Arctic Line regner dog med at vende minusset til plus ved årets udgang.

- Faktisk er det det normale mønster vi ser. Typisk har vi et underskud det første halvår, fordi vi har lavsæson fra januar til april, hvor godsmængderne er meget lave, medens vi har fortsat alle vores skibe og andre aktiviteter igang - hvorimod vi i den anden halvår har et normalt mønster med meget travlhed og store større godsmængder. Der har vi den indtjening, der typisk skal til for at vende første halvårs underskud til overskud for året. Det er også forventningen i år, siger økonomidirektøren.

Koncernen har derfor heller ingen planer om fyringer.

- Vi har ikke fyret nogen, og har absolut ingen planer om at skulle gøre det, fastslår han.

Men der er områder i budgettet, der reduceres og omprioriteres. Det gælder administrationsomkostninger, og der skæres ned på konsulentbistand og rejseaktiviteter.

- Vi har lavet nogle justeringer i lyset at første halvårs resultat, siger Lars Thorup.

Ledelsen har set meget kritisk på resultatet og besluttet af skære lidt på aktiviteterne. Men uddannelsesaktiviteterne vil man ikke røre ved.

- Efteruddannelser af medarbejdere, elever og praktikanter vil der ikke blive skåret i, tværtimod, vil jeg sige. Vi vil forsat have lige så mange praktikanter og elever som har nu. Jeg tror vi har omkring 70 i øjeblikket. Det er også en stigning i forhold til sidste år, så den indsats omkring uddannelse vil vi helt klart opretholde. Vi vil bestræbe os meget kraftigt på at vende minus til plus på trods af reducerede godmængder, slutter han.

Royal Arctic Line forventer et resultat for hele 2009 med et overskud på mellem 30-35 millioner kroner før skat. I forhold til de udmeldte forventninger i koncernens årsrapport for 2008 er det mellem 5 og 10 millioner kroner mindre end sidste år.